Στο νησί της «Αποκάλυψης», τη μαγευτική Πάτμο, θα γίνει και πάλι η συνάντηση 9 νησιωτικών κοινωνιών, που αντιστέκονται σθεναρά στη μιζέρια, με όπλο τους τον πολιτισμό, την παράδοση και την ιδιαίτερη γαστρονομική τους ταυτότητα.

Αγαθονήσι, Ικαρία, Κάσος, Λέρος, Λειψοί, Πάτμος, Ρόδος, Σάμος και Φούρνοι Κορσεών, αλληλεπιδρούν και συμμετέχουν σε μια διοργάνωση αξιώσεων που αποτελεί πλέον «θεσμό» μα και άξονα ανάπτυξης συνεργατικών δράσεων. Πρόκειται για το «9ο Φεστιβάλ Γεύσης και Παράδοσης Αιγαίου», που τελεί υπό την Αιγίδα της Ιεράς Μονής Πάτμου, συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Πάτμου -που είναι και ο μέγας χορηγός- ενώ σημαντική είναι η υποστήριξη των δρώμενων, τόσο από την Aegean Cuisine όσο και από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου.

1006242_686489274701009_2093389212_n

Οργανωτές η εφημερίδα ΠΑΤΜΙΑΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ (www.patmostimes.gr) και η ΜΚΕ Αποκάλυψη, ενώ σε όλη αυτή την πολύμηνη και κοπιώδη προσπάθεια συμμετέχουν ενεργά: Το Σωματείο Γυναικών Πάτμου «Η ΣΠΙΘΑ», το Σωματείο «Ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων Πάτμου», η «Ενωση Ξενοδόχων Πάτμου» ο μουσικός και πολιτιστικός σύλλογος «Η Πάτμος των Χρωμάτων» και πολλοί ακόμη αφανείς υποστηρικτές και εθελοντές.

Το Φεστιβάλ, περιλαμβάνει ως κύριο δρώμενο μια ξεχωριστή εβδομάδα γαστρονομίας και ΕΥ ΖΗΝ (19/6-26/6/2017) καθώς, φέτος ανακηρύχθηκε η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου ως «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019».

P6212439

Σε μια τέτοια διοργάνωση δεν θα μπορούσε να λείψει ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός της Σάμου, με τα παγκοσμίου φήμης σαμιώτικα κρασιά και τις εκατοντάδες διακρίσεις και βραβεία. Εκτός από το απλόχερο κέρασμα, το οποίο θα πλαισιώνει μοναδικά τις νησιωτικές γαστρονομικές δημιουργίες, συλλεκτικές φιάλες θα δοθούν στους συμμετέχοντες κριτές γαστρονομίας και τις διακεκριμένες προσωπικότητες που θα τιμήσουν με την παρουσία τους μια από τις πιο γευστικές νησιωτικές γιορτές του καλοκαιριού.
Στο πλαίσιο ανάδειξης της ιδιαίτερης αυτής γαστρονομικής ταυτότητας των νησιών αλλά και των εκλεκτών τοπικών προϊόντων από κάθε «γειτονιά» του Αιγαίου, θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εκδηλώσεις:

Πέμπτη 22 και Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017. Ένα διήμερο εργαστήρι (workshop) σχετικά με την Παιδική Γαστρονομία, το παιδικό μαγείρεμα, τις σωστές διατροφικές συνήθειες και επιλογές. Ο χώρος αυτής της ενδιαφέρουσας δράσης δεν είναι άλλος από το εστιατόριο APOCALYPSIS του Patmos Αktis suites and spa στο Γροίκο. Θα διδάξουν οι γνωστοί σεφ και συγγραφείς βιβλίων γαστρονομίας, Γεωργία Κοφινά , Γρηγόρης Χριστοδούλου και Μαρίνα Ζουρίδη.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ-ΓΛΕΝΤΙ

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2017. Ημερίδα ΕΥ ΖΗΝ με ομιλητές από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» καθώς και ο διακεκριμένος από το χώρο της γαστρονομίας Γρηγόρης Χριστοδούλου και της σωστής διατροφής η Έφη Λ. Γρύλλη.
Σάββατο 24 Ιουνίου 2017. Ποδηλατοδρομία Πολιτισμού και Ποδηλατοδρομία τζούνιορ. Με επικεφαλής τον Γιώργο Αμυρά, ποδηλάτες από την Αθήνα, την Πάτμο, τη Σάμο και τα Δωδεκάνησα θα ποδηλατήσουν 19,5 χλμ προκειμένου να ενώσουν συμβολικά τα μνημεία και τα πολιτιστικά σημεία αναφοράς της Πάτμου: Μοναστήρι, Αποκάλυψη, Βαπτιστήρι, Κάμπος και πέτρα Καλλικατσούς, μεταφέροντας έτσι το μήνυμα ΕΥ ΖΗΝ και τον φιλικό στο περιβάλλον τρόπο μεταφοράς.

Κυριακή 25 Ιουνίου 2017 , στο πανέμορφο λιμάνι της Σκάλας θα λάβει χώρα το κεντρικό event του 9ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ με τη συμμετοχή εξαιρετικά σημαντικών γευσιγνωστών, μεταξύ των οποίων η πολυαγαπημένη και ευαισθητοποιημένη σε θέματα τοπικής γαστρονομικής ταυτότητας, Ελένη Ψυχούλη, ως επίτιμη γευσιγνώστρια. Δυναμικό παρόν θα δώσουν οι δημοσιογράφοι και συγγραφείς γαστρονομίας Γεωργία Κοφινά, Γιάννης Δεβετζόγλου, Μαρίνα Ζουρίδη, Γρηγόρης Χριστοδούλου, Δημήτρης Αφεντάκης, Νίκος Χριστοφόρου, Μπενέτος Ματθαίου και Χρήστος Ξεραξούδης. Τιμώμενο νησί αυτής της χρονιάς θα είναι η ΚΑΣΟΣ και παρουσιαστές της εκδήλωσης, ο Γιώργος Αμυράς και ο Αριστείδης Μιαούλης.

ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ-4

Ένα τεράστιο τραπέζι θα φιλοξενήσει τα πιάτα με τις συνταγές καλονοικοκυράδων από τα νησιά. Οι γευσιγνώστες θα επιλέξουν τα καλύτερα για κάθε μία από τις κατηγορίες των Κρεατικών – Θαλασσινών – Λαδερών και Γλυκών.
Ένα άλλο τραπέζι θα περιλαμβάνει τις γευστικές προτάσεις και τις ιδιαίτερες παρασκευές των επαγγελματιών καθώς και μια τεράστια ποικιλία αυθεντικών και παραδοσιακών τοπικών προϊόντων. Ιδιαίτερη συμμετοχή θα έχει και η Μοναστηριακή κουζίνα της Ιεράς Μονής Πάτμου.

Το Φεστιβάλ, που στα 9 χρόνια διοργάνωσής του φέρει τη σφραγίδα της επιτυχίας καθώς αναδεικνύει την πολιτισμική και πολιτιστική ταυτότητα των νησιών του Αιγαίου, είναι φέτος αφιερωμένο και στους παραδοσιακούς μουσικούς. Οι νησιωτικές συγχορδίες θα αποτελέσουν την αφορμή για παρουσίαση των αυθεντικών παραδοσιακών χορευτικών από τα συγκροτήματα των νησιών. Θα χορέψουν: Ικαρία-Σύλλογος «Ιωάννης Μελάς», Λέρος – Σύλλογος Μικρασιατών Λέρου «Καθ’ ημάς Ανατολή», Αγαθονήσι – Σύλλογος «ΥΕΤΟΥΣΑ», Λειψοί Χορευτικό Δήμου, Πάτμος-Σχολή Χορού «Το Αλώνι».

Γιατί οι νησιώτες, έχουν αποδείξει στη μακραίωνη διαδρομή τους, πως αποτελούν ένα κομμάτι από εκείνη την Ελλάδα που αντιστέκεται, την Ελλάδα που επιμένει…

Δείτε επίσης
Γεύσεις από τη Φουρνιώτικη γη και τη θάλασσα των «κουρσάρων»

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr