Ένα διαφορετικό μπριάμ για 5000 άτομα θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν, εντελώς δωρεάν, όσοι βρεθούν την Κυριακή 11 Οκτωβρίου στην πλατεία Κοτζιά.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα που αποτελεί μέρος της διεθνούς εκστρατείας “Feeding the 5000” και είναι η πιο πρόσφατη από μια σειρά αντίστοιχων εκδηλώσεων, που έχουν διοργανωθεί σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, το Λονδίνο, το Παρίσι, το Άμστερνταμ, η Νέα Υόρκη, το Όουκλαντ, το Ναϊρόμπι και η Βαρσοβία.

Κύρια συστατικά του «επικού» μπριάμ- όπως το αποκαλούν οι εθελοντές- θα είναι ολόφρεσκα λαχανικά, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα καταναλώνονταν, είτε γιατί δεν πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές αισθητικής κυρίως φύσης, όπως στραβά καρότα, «άσχημες» πατάτες και κολοκυθάκια, είτε γιατί περίσσεψαν. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι χιλιάδες τόνοι τροφίμων σπαταλώνται στον αγρό και τα σημεία διανομής, αφού τα σουπερμάρκετ απορρίπτουν τα «άσχημα» λαχανικά και φρούτα ή ακυρώνουν παραγγελίες. Ένα από τα πρώτα βασικά βήματα για να βρεθούν τρόποι να αξιοποιούνται τέτοιου τύπου τρόφιμα έγινε από τη Γαλλία, αφού με νέο νόμο θεωρείται παράνομο για τα σούπερ μάρκετ να πετούν τρόφιμα που μπορούν να καταναλωθούν, με την προτροπή, αν δεν μπορούν να πουληθούν, να χαρίζονται!

Το γεύμα θα ετοιμάσουν μάγειρες της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, ενώ σε όλη τη διαδικασία βοηθοί – εθελοντές αναλαμβάνουν να καθαρίσουν έναν ολόκληρο τόνο «άσχημων» λαχανικών στο χώρο της Οργάνωσης Γη – Κέντρο της Γης.

12088426_752745708158594_3665190767712339632_n

Το ΜΕ-ΝΟΥ της ημέρας περιλαμβάνει επιδείξεις μαγειρικής από τους σεφ Νταϊάνα Κόχυλα, Αλέξανδρο Παπανδρέου, Γκίκα Ξενάκη και Tip the Chef, που θα παρουσιάσουν ευφάνταστες προτάσεις για την αξιοποίηση περισσευούμενου φαγητού, Disco Soup street party με Djs, όπου το κοινό θα φτιάξει και θα μοιραστεί μια γιγαντιαία σαλάτα, καθαρίζοντας και κόβοντας λαχανικά στο ρυθμό της μουσικής, Anti-Food waste cocktails από τον Γιάννη Κοροβέση, καθώς και εκπαιδευτικά βιωματικά εργαστήρια για παιδιά από το ΜΠΟΡΟΥΜΕ, το Βritish Council, την κολλεκτίβα Troo Food Liberation και την Ανατολική Αναπτυξιακή Εταιρεία Α.Ε.

info
11 Οκτωβρίου, 12 μ.μ -6 μ.μ, Πλατεία Κοτζιά
Στις 10/10 στο χώρο της Οργάνωσης Γη – Κέντρο της Γης, Κωνσταντινουπόλεως 44, στο Γκάζι, θα γίνει η προετοιμασία για το γεύμα.
Φόρμα Εθελοντών εδώ
http://feedbackglobal.org/

 

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr