Εκλεκτά οινομαγειρέματα δια χειρός του executive chef και παγκόσμιου κριτή γαστρονομίας Βαγγέλη Μπιλιμπά που έχει επιλέξει το νησί της Σάμου ως άξονα των γαστρονομικών του δράσεων.

Αφορμή μα και έμπνευσή του αποτελούν τα πολυβραβευμένα και ταξιδεμένα σε 25 χώρες του κόσμου, κρασιά του Συνεταιρισμού της Σάμου. Πεπόνι με ξυνομυζήθρα και γλυκό σαμιώτικο κρασί, μπαρμπούνι με αλμυρόχορτα και φάβα σε συνδυασμό με λευκό ξηρό μοσχάτο κρασί από αμπελοτόπια σε «ψηλές κορφές». Για επιδόρπιο, μια σφαίρα από σοκολάτα που λιώνει στο ακούμπισμα μιας μυρωδάτης σάλτσας από παλαιωμένο για πέντε χρόνια σαμιώτικο κρασί και αποκαλύπτει την ολόλευκη παγωμένη της καρδιά.

Σε ένα κτίριο του 19ου αιώνα που εδώ και δεκαπέντε χρόνια αποτελεί το «Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου» πραγματοποιήθηκαν στις αρχές Ιουλίου τηλεοπτικά οινομαγειρέματα για τις ανάγκες της εκπομπής «Trips for all» που προβάλλεται διεθνώς σε Αμερική, Καναδά, Ρωσία και Κύπρο. Συγκεκριμένα, μέσω των τηλεοπτικών σταθμών NGTV.New York City (U.S.A), Montreal T.V broadcasting (Canada), TV Moscow (U.S.S.R) και PLUS TV-Cyprus. Επίσης στο Ελληνικό Κέντρο Πολιτισμού (http://www.hecucenter.ru/gr/tourism/), στο ALERT TV (Ελλάδα) και μέσω του ταξιδιωτικού της NOVA (trips for all).

Το τηλεοπτικό συνεργείο κατέγραψε όλη την ιστορικοκοινωνική μακραίωνη διαδρομή του σαμιώτικου κρασιού μέσω εκθεμάτων και ξεναγήσεων: Από τη φυσική αναπαράσταση της καλλιέργειας της τοπικής ποικιλίας του «άσπρου μικρόρωγου μοσχάτου Σάμου» σε «πεζούλες ξερολιθιάς», το «καλύβι» και το πατητήρι, τις συλλεκτικές φιάλες, τις παλαιές φωτογραφίες και τα χειρόγραφα αρχεία καταγραφής της παραγωγής, τα εργαλεία και σκεύη, την τέχνη της βαρελοποιίας, τα παμπάλαια μηχανήματα οινοποίησης, τα σημαντικότερα από τα εκατοντάδες διεθνή βραβεία με τα οποία έχουν τιμηθεί τα σαμιώτικα κρασιά αλλά και τις τεράστιες ξύλινες οινοδεξαμενές («βαρέλες») του προηγούμενου αιώνα, χωρητικότητας έως και 80 τόνων.

Την ιδιαίτερη γαστρονομική πινελιά έβαλε με το ταλέντο του ο chef Βαγγέλης Μπιλιμπάς, ο οποίος μαγείρεψε μέσα στο Μουσείο Σαμιακού Οίνου και παρουσίασε 3 διαφορετικά πιάτα: Σούπα από πεπόνι εμπλουτισμένη με τα φρουτώδη και ανθώδη αρώματα αλλά και την απολαυστική γλυκύτητα του Samos Vin Doux, με νιφάδες από αποξηραμένο προσούτο και κρέμα από ξυνομυζήθρα, την οποία συνόδευσε το πλούσιο και «γεμάτο» Μοσχάτο Άσπρο που θυμίζει την οσμή ώριμων, λευκόσαρκων φρούτων που ισορροπεί υπέροχα μεταξύ ξηρού και γλυκού, σε ένα παιχνίδισμα απολαυστικό. Μπαρμπούνι «πεταλούδα» μαζί με φάβα και χόρτα «αρμύρα», το οποίο σερβίρεται με τις ονομαστές «Ψηλές Κορφές» το κρασί με τον πιο φινετσάτο χαρακτήρα στην έκφραση των αρωμάτων του μοσχάτου σταφυλιού και την εξαιρετική δροσιστική οξύτητα και την ικανοποιητική διάρκεια. Για επιδόρπιο, σφαίρα σοκολάτας με γλυκιά «σάλτσα» από Samos Anthemis και «καρδιά» από παγωτό. Η πανδαισία των αρωμάτων της σοκολάτας «έδεσε» απολαυστικά με τα αρώματα μελιού, κερήθρας μελιού, καραμέλας βουτύρου, γλυκών κουταλιού, κερασιών σε αλκοόλ σε φόντο κακάο που αναδύονται από αυτό το υπέροχα παλαιωμένο κρασί και συνθέτουν το ιδιαίτερα πολύπλοκο και πυκνό αρωματικό του προφίλ, χτισμένο σε πολλά επίπεδα.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr