Η Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου βάζει στο επίκεντρο την τυροβολιά, αναδεικνύοντας την μέσα από ένα πολύ ενδιαφέρον τριήμερο αφιέρωμα, από τις 3 έως τις 5 Μαΐου.

Πρόκειται για την εκδήλωση που αναβλήθηκε λόγω καιρικών συνθηκών τον περασμένο Σεπτέμβριο και η οποία έρχεται σε συνέχεια της μεγάλης εκδήλωσης για την κοπανιστή το 2014. Αυτή τη φορά λοιπόν, στο πλαίσιο του προγράμματος Taste of Mykonos, η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην τυροβολιά, ένα από τα πιο σημαντικά και εμβληματικά τυριά της Μυκόνου.

Γευσιγνώστες, δημοσιογράφοι και bloggers πρόκειται να βρεθούν στο νησί αυτές τις μέρες, πραγματοποιώντας επισκέψεις σε χώρους παραγωγής και εστίασης και γευσιγνωσίες, ενώ θα γίνουν και άλλες εκδηλώσεις, που έχουν στόχο την ανάδειξη και την γνωριμία με την τυροβολιά. Με αυτήν, καθώς και με άλλα προϊόντα του νησιού, θα μαγειρέψουν πιάτα παραδοσιακά και σύγχρονα, αναδεικνύοντας μερικές από τις δυνατότητές που έχουν τα προϊόντα της τυροκομίας μας και όχι μόνο.

Η τυροβολιά είναι το απλό λευκό τυρί που προκύπτει από την πρώτη τυροκόμηση. Ανήκει στην ίδια κατηγορία με τα λευκά τυριά που αποτελούν ένα από τα πρώτα βήματα που έκανε η ανθρωπότητα στην πορεία για την κατάκτηση του πολιτισμού και της τέχνης της τυροκομίας. Είναι λευκό τυρί, μαλακό, χωρίς σχήμα και συνάμα στιβαρό και όχι ιδιαίτερα αλοιφωτό. Είναι το τυρί που θα βρεθεί με λίγο αλατάκι για νοστιμιά στο τραπέζι και είναι κυρίως αυτό που δίνει ουσία και νοστιμιά στις παραδοσιακές πίτες του νησιού: τη μελόπιτα και την κρεμμυδόπιτα, ενώ συχνά στη δημόσια εστίαση τη συναντάμε σε μια γέμιση, πίτας ή λαχανικών, να ολοκληρώνει με μια πινελιά τοπικότητας μια Μυκονιάτικη εποχιακή σαλάτα κ.ά. Υπό μια έννοια, λοιπόν, ανήκει στην καθημερινότητα της Μυκονιάτικης διατροφής.

Η Μύκονος, το νησί των εκπλήξεων!
Από τη μια στην πρωτοπορία του ελληνικού τουρισμού και με σημαντική θέση στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη και από την άλλη με σημαντική κτηνοτροφία και οργανωμένη τυροκομία, κερδίζει τον τίτλο και του νησιού των αντιθέσεων. Διανύοντας το τελευταίο διάστημα έντονες καλοκαιρινές περιόδους, με όλα τα καλά τους και τις δυσκολίες τους, παραμένουν σταθεροί στην πεποίθησή ότι στις κατσαρόλες τους πρέπει να μαγειρέψουν γνήσιες καλές και νόστιμες ειδήσεις από τη Μύκονο. Η Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου συνεπώς, με το Taste of Mykonos έχει δώσει δείγμα γραφής ήδη από τον Οκτώβριο του 2014, με το πρώτο μεγάλο της αφιέρωμα που αφορούσε στην κοπανιστή, με σειρά εκδηλώσεων που έγραψαν την μικρή τους ιστορία, και με ιδιαίτερο αντίκτυπο πανελλαδικά.

Σε συνεργασία με την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Περιβάλλοντος, Παιδείας και Ανάπτυξης Μυκόνου (ΚΔΕΠΠΑΜ), φορείς πολιτισμού, τοπικές συλλογικότητες, ερασιτέχνες και επαγγελματίες μάγειρες, εστιάτορες, ξενοδόχους, παραγωγούς κ.ά., δίνουν γεύση από Μύκονο ανοίγοντας πανηγυρικά την φετινή καλοκαιρινή σεζόν και τον θερινό κύκλο πολιτιστικών εκδηλώσεων του νησιού. Το 3ήμερο 3-5 Μαΐου τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Μυκόνου.

info
3-5 Μαΐου, Γεύση από Μύκονο 2019, Τυροβολιά, www.tasteofmykonos.gr, www.mykonosgastronomia.gr

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr