Φιλοξενηθήκαμε στις εγκαταστάσεις της «Meat Pro», της 1ης Πιστοποιημένης Ιδιωτικής Σχολής Κρεοπωλών στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της επίσημης ανακοίνωσης μιας νέας διοργάνωσης για τα ελληνικά δεδομένα η οποία απευθύνεται σε επαγγελματίες κρεοπώλες.

Ο ιθύνων νους του διαγωνισμού κ. Στέλιος Μαστοράκος, σεφ και ιδρυτής της Meat Pro, συνεργάζεται με τον Παναγιώτη Μπελτζινίτη, διακεκριμένο φωτογράφο και ιδρυτή του εξειδικευμένου στα τρόφιμα στούντιο διαφημιστικής φωτογραφίας «SayCheese» με σκοπό να πραγματοποιήσουν τον διαγωνισμό, για τον οποίο μετρούν ήδη αντίστροφα αφού έχει προγραμματιστεί για τις 7 Οκτωβρίου. Το Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου είναι ο χώρος που πρόκειται να τον φιλοξενήσει και το πρόγραμμα της ημέρας θα περιλαμβάνει εκτός από τις προβλεπόμενες διαδικασίες και παράλληλες εκδηλώσεις, όπως live cooking show, stand up comedy, αλλά και ζωντανή μουσική. Κύριος στόχος της πρωτοβουλίας διοργάνωσης του διαγωνισμού είναι η στήριξη και η αναβάθμιση του επαγγέλματος του κρεοπώλη και είναι ιδιαίτερα ευχάριστο να βλέπουμε και σε ελληνικό έδαφος έναν τέτοιου τύπου διαγωνισμό, στημένο στα πρότυπα του «World Butchers Challenge». Η επέκτασή του σε διεθνές επίπεδο είναι κάτι που οι διοργανωτές θα ήθελαν να επιδιώξουν, ωστόσο, σε πρώτη φάση, η πλειοψηφία τουλάχιστον των συμμετοχών θα κινηθεί σε εθνικό επίπεδο.

Η διαγωνιστική διαδικασία θα διαρκέσει 4 ώρες και θα συμμετάσχουν σε αυτή ομάδες τριών πιστοποιημένων κρεοπωλών ή δύο πιστοποιημένων κρεοπωλών και ενός πιστοποιημένου μάγειρα. Κάθε Ομάδα θα διαγωνισθεί σε ψυχόμενο ειδικά διαμορφωμένο container, προσομοίωση κρεοπωλείου, με ψυγείο – βιτρίνα 2 μέτρων, την οποία θα πρέπει οι διαγωνιζόμενοι να διαμορφώσουν εκθέτοντας τις δημιουργίες τους από ομοιόμορφες και ίσες ποσότητες κρέατος.

Ο κος Στέλιος Μαστοράκος επεσήμανε πως τα «The Butcher Awards» έχουν διττό στόχο: τη στήριξη του επαγγέλματος του κρεοπώλη, αλλά και τη σύνδεση του κρεοπώλη με τον καταναλωτή. «Στόχος μας είναι να τα επιτύχουμε και τα δύο σε αυτή τη μεγάλη γιορτή του τομέα του κρέατος και ειδικότερα των κρεοπωλών. Οι επισκέπτες του διαγωνισμού θα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν πως ο σύγχρονος κρεοπώλης δεν εκπαιδεύεται μόνο στην τεχνική, αλλά και στην τέχνη και μέρος της είναι και η σχέση με τον καταναλωτή», επεσήμανε.

Ο κος Παναγιώτης Μπελτζινίτης αναφερόμενος στην απόφαση του studio SayCheese να είναι συνδιοργανωτής στο διαγωνισμό, τόνισε τους στενούς δεσμούς της «εικόνας» με την εξέλιξη, τον εκσυγχρονισμό και τον πολιτισμό. «Μέσα από το φακό καταγράφουμε επί δεκαετίες την εξέλιξη στον τομέα των τροφίμων και αυτή τη στιγμή στον τομέα των κρεοπωλείων συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές. Επιλέξαμε αυτές τις αλλαγές να μην τις καταγράψουμε απλά οπτικά, αλλά να συμβάλουμε ώστε να συμβούν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο», είπε.

Ο Διαγωνισμός είναι ο μοναδικός παγκοσμίως, ο οποίος πραγματοποιείται σε ψυχόμενο περιβάλλον, τηρώντας όλους τους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής. Δύο επιτροπές διασφαλίζουν το αδιάβλητο του διαγωνισμού. Η κριτική επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν εγνωσμένου κύρους κρεοπώλες από την Ελλάδα, την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Δανία, καθώς και η Επιστημονική Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν ένας κτηνίατρος ένας τεχνολόγος τροφίμων και ένας καθηγητής κρεοπώλης, διασφαλίζουν την αυστηρή τήρηση των διαδικασιών. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν ζωντανά σε γιγαντοοθόνη την εξέλιξη της διαδικασίας.

Τα «The Butcher Awards» πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Institute of Meat της Αγγλίας, του ZBC The Danish Meat Trade College της Δανίας, της σχολής κρεοπωλών του Παρισιού Ecole Professionnelle de la Boucherie de Paris, της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος – ΕΔΟΚ, του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος – ΣΕΒΕΚ και της Ένωσης Λιανοπωλητών Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Αθήνας – Αττικής Οι Ταξιάρχες.

info
www.thebutcherawards.com

Δείτε επίσης
Παγκόσμιος διαγωνισμός κρεοπωλών στο Μπέλφαστ

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr