Το ισπανικό El Celler De Can Roca αναδείχτηκε από το πολυεθνικό πάνελ του βρετανικού περιοδικού Restaurant ως το καλύτερο στον κόσμο στη λαμπρή τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Guildhall του Λονδίνου.

Η πολυαναμενόμενη τελετή της βράβευσης των 50 καλύτερων εστιατορίων του κόσμου που διοργανώνεται σε ετήσια βάση, πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουνίου και επί της ουσίας δεν επιφύλασσε ιδιαίτερες ανατροπές- με κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις. Το σίγουρο πάντως είναι ότι μας έδωσε μια καλή ιδέα για το τι βρίσκεται ή τι θα βρεθεί άμεσα στο παγκόσμιο γαστρονομικό προσκήνιο.

xl_10588_50-best-restaurants-2015-TP

Τα φετινά highlights

Η μεγαλύτερη έκπληξη της χρονιάς ήταν το White Rabbit στη Μόσχα που βρέθηκε ως new entry στην 23η θέση σηματοδοτώντας ουσιαστικά και την επιστροφή της Ρωσίας στη λίστα. Το Ultraviolet με το ιδιότυπο concept του Paul Perret στη Σανγκάη, βρέθηκε στην 24η θέση και ήταν μία ακόμα νέα εντυπωσιακή είσοδος στη λίστα. Σημειώστε επίσης ότι το εν λόγω εστιατόριο κατέλαβε πέρυσι την τρίτη θέση ανάμεσα στα 50 καλύτερα εστιατόρια της Ασίας.

11412233_1156356764391560_4567660984169792251_n

Η φετινή χρονιά ευνόησε και τη νότια Αμερική αφού στην τελική δεκάδα βρέθηκαν 2 εστιατόρια, το περουβιανό Central, με το δραστήριο Virgilio Martinez, που κατατάχτηκε 4° και το Dom στο Sao Paolo με τον Alex Atala, που η δημιουργική του εμμονή με τις γηγενείς πρώτες ύλες από τον Αμαζόνιο και τη Βραζιλία τον έφερε στην 9η θέση της λίστας. Αν προσθέσουμε και το Maido στη Λίμα (Nο 44 τη λίστα), που η κουζίνα του είναι μια μίξη ιαπωνικής και περουβιανής κουζίνας, μπορούμε να βγάλουμε μερικά συμπεράσματα για το ποιοι πιθανότατα θα κρατούν τα λάβαρα στην παγκόσμια γαστρονομία στο προσεχές μέλλον μαζί με τους Γάλλους και τους Ισπανούς.

Από αμερικανικής πλευράς αίσθηση έκανε η ελεύθερη πτώση από την 9η στην 26η θέση του πολυσυζητημένου Alinea του Grant Achatz, που είχε εντυπωσιάσει με τα εμβληματικά πιάτα αλλά και τα πρωτοποριακά καραμελένια μπαλόνια με ήλιο τις προηγούμενες χρονιές. Τα πράγματα ωστόσο πήγαν λίγο καλύτερα για το Eleven Madisson Park των Daniel Humm και Will Guidara που «έπεσε στα μαλακά» αφού βρέθηκε από την 4η στην 5η θέση.

Μέση Ανατολή και Ινδία έμειναν εκτός λίστας, ενώ το Test Kitchen στο Cape Town, με το διεθνές προφίλ στην κουζίνα του, που σερβίρει από fois gras και πάπια κονφί μέχρι καραβίδες Μοζαμβίκης ήταν το μοναδικό εστιατόριο από την Αφρική.

Helene-Darroze-940x415-header

(Διακριτικό) άρωμα γυναίκας
Η «ανδροκρατούμενη» λίστα δεν έμεινε χωρίς γυναικείες παρουσίες αφού και φέτος καταμετρούμε 2 γυναίκες σεφ, την Elena Arzak του Arzak στην Ισπανία στο No 17 και την Elena Rizzo από τη Βραζιλία του Mani στο Sao Paolo στο Νο 41.

Το βραβείο καλύτερης γυναίκας σεφ, που πέρυσι απονεμήθηκε στην Helena Rizzo, φέτος βρέθηκε στα χέρια της Hélène Darroze, ιδιοκτήτριας των ομώνυμων εστιατορίων σε Λονδίνο και Παρίσι.

Η χρυσή τριάδα

1. El Celler De Can Roca, Χιρόνα, Ισπανία
Η «επιδρομή» ενός ρουστίκ αβανγκαρντισμού
Η «πόλη των 1.000 επιδρομών», όπως συνηθίζουν να αποκαλούν τη Χιρόνα οι Ισπανοί, σφηνωμένη στα βορειοανατολικά της χώρας, δίπλα στα ισπανογαλλικά σύνορα, κρύβει το δικό της γαστρονομικό διαμαντάκι που στην πολυπόθητη πενηντάδα πρωτοεμφανίστηκε το 2006 στην 21η θέση. Μετουσιώνοντας τη γευστική παράδοση σε avant garde κομψοτεχνήματα, οι αδελφοί Juan, Jordi και Josep Roca, chef, pastry chef και sommelier αντίστοιχα από το 1986 παρουσιάζουν μια σειρά από καλομελετημένα γευστικά σενάρια και οινικά ζευγαρώματα καθώς και εξαντρίκ επιδόρπια. Σημειώνουμε ότι η γαστρο-όπερα El Somni, που εμπνεύστηκαν και παρουσίασαν το 2013, ήταν μία επιπλέον παρουσίαση αντιπροσωπευτική του συνόλου της ιδιαίτερης φιλοσοφίας τους, στηριγμένης σε μια «πολυαισθητήρια» γαστρονομία.

celler-de-can-roca-

Με την κορυφή της κατάταξης φλερτάρουν από το 2009, χρονιά που η επιτροπή των 50 Best ψήφισε το El Celler De CanRoca ως 5° στον κόσμο. Το 2010 βρέθηκε στην 4η θέση, το 2011 και 2012 στη 2η, ενώ το 2013 για πρώτη φορά «εκθρόνισε» το σκανδιναβικό Noma που βρισκόταν στην κορυφή της λίστας από το 2010. Το 2014 η «κονταρομαχία» Redzepi (Noma) και Roca ανέδειξε και πάλι τον πρώτο νικητή, ενώ φέτος για δεύτερη χρονιά στην ιστορία του θεσμού, η επιτροπή επανέφερε το El Celler De Can Roca στην πρώτη θέση.
http://cellercanroca.com

osteria-francescana

2. Osteria Francescana, Μοδένα, Ιταλία
Ιταλικά πιάτα με καλλιτεχνική φινέτσα
Διατηρώντας τις λεπτές ισορροπίες μεταξύ δημιουργικότητας και γευστικότητας, ο χαρισματικός Massimo Bottura, σεφ του 20χρονου πλέον Osteria Fransescana, αντιμετωπίζει τη γαστρονομία με καλλιτεχνικό ταμπεραμέντο φροντίζοντας τα πιάτα του να μιλούν άπταιστα ιταλικά. Οι άρτιες δημιουργικές παραλλαγές του καθρεφτίζουν την ανήσυχη φύση του και χαρακτηρίζονται από τη σχολαστική επιλογή εγχώριων εποχικών υλικών αλλά και την πολύπλοκη αισθητική τους. Τα μενού του περιλαμβάνουν πιάτα με παραδοσιακά προϊόντα, που επιδέξια δουλεύει δίνοντάς τους εντυπωσιακή μορφή και υφή, χωρίς όμως να παραλείπονται αναφορές σε κλασικές σπεσιαλιτέ όπως οι περίφημες ταλιατέλες με ραγού κομμένο στο χέρι ή το ριζότο μαγειρεμένο με μοσχαρίσιο ζους.
Πρεμιέρα στην 50άδα έκανε το 2009 καταλαμβάνοντας τη 13η θέση που ουσιαστικά σηματοδότησε και την ανοδική πορεία των επόμενων ετών, αφού στη συνέχεια βρέθηκε στην 6η και 4η θέση, τις χρονιές 2010 και 2011αντίστοιχα. Το 2012 έπεσε μία θέση, ενώ το 2013 και 2014 παρέμεινε σταθερά τρίτο στην κατάταξη.
http://www.osteriafrancescana.it

3. Noma, Κοπενχάρη, Δανία
Η γαστρονομική επανάσταση των Σκανδιναβών
Σοφιστικέ γευστικές προτάσεις, θεατράλε σκηνικό και φυσιολατρικός μινιμαλισμός σκιαγραφούν το New Nordic concept, στο οποίο στηρίζεται η φιλοσοφία του σκανδιναβικού Noma. Ο René Redzepi σίγουρα συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο σημαντικούς σεφ σε παγκόσμιο επίπεδο και φωτεινή απόδειξη είναι η ανακήρυξη του Noma ούτε μία, ούτε δύο αλλά τέσσερις φορές ως καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο. Conceptual παρουσιάσεις αλλά και ανατρεπτικά pop up, όπως το πιο πρόσφατο με τη μεταφορά του εστιατορίου στην Ιαπωνία για 5 εβδομάδες, κρατούν τους κριτικούς σε εγρήγορση για την επόμενη κίνηση του σεφ και της δημιουργικής του ομάδας.

original_003-noma-finedininglovers

Τα υλικά εποχής έχουν και εδώ τον πρώτο λόγο σε ένα μενού που παίζει σε σκανδιναβικό τερέν, ενώ ο Redzepi κάνει ακριβώς αυτό που γνωρίζει καλύτερα και μιλάμε φυσικά για το χαρακτηριστικό παιχνίδι με τις trendy τεχνικές που επαναπροσδιορίζουν ριζικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το φαγητό.

Το χρονικό του στα 50 Best ξεκινά «δειλά» από την 33η θέση το 2006, στη συνέχεια σκαρφάλωσε στη 15η το 2007, στη 10η το 2008, στην 3η το 2009 και το 2010 πήρε την πρωτιά «αποκαθηλώνοντας» το θρυλικό El Bulli. Παρέμεινε σε αυτή τη θέση το 2011 και 2012. Το 2013 ψηφίστηκε δεύτερο, κάτι που άλλαξε ξανά το 2014, χρονιά που και πάλι βρέθηκε στην κορυφή. Φέτος, η δυναμική των Roca (ξανα) κατέβασε το Noma στην τρίτη θέση.
http://noma.dk/

Και η ολοκληρωμένη λίστα
1 El Celler de Can Roca, Χιρόνα, Ισπανία
2 Osteria Francescana, Μοδένα, Ιταλία
3 Noma, Κοπενχάγη, Δανία
4 Central, Λίμα, Περού
5 Eleven Madison Park, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
6 Mugaritz, Σαν Σεμπαστιάν, Ισπανία
7 Dinner by Heston Blumenthal, Λονδίνο
8 Narisawa, Τόκυο, Ιαπωνία
9 D.O.M. , Σάο Πάολο, Βραζιλία
10 Gaggan, Μπανκόγκ, Ταϊλάνδη
11 Mirazur, Μεντόν, Γαλλία
12 Arpège, Παρίσι, Γαλλία
13 Asador Etxebarri, Ατξόντο, Ισπανία
14 Astrid Y Gastón, Λίμα, Περού
15 Steirereck, Βιέννη, Αυστρία
16 Pujol, Μεξικό
17 Arzak, Σαν Σεμπαστιάν, Ισπανία
18 Le Bernardin, Νέα Υόρκη
19 Azurmendi, Λαραμπέτζου, Ισπανία
20 The Ledbury, Λονδίνο, Αγγλία
21 Le Chateaubriand, Παρίσι, Γαλλία
22 Nahm, Μπανκόγκ, Ταϊλάνδη
23 White Rabbit, Μόσχα, Ρωσία
24 Ultraviolet, Σανγκάη, Κίνα
25 Fäviken, Γιάρπεν, Σουηδία
26 Alinea, Σικάγο, Αμερική
27 Piazza Duomo, Άλμπα, Ιταλία
28 The Test Kitchen, Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική
29 Nihonryori RyuGin, Τόκυο, Ιαπωνία
30 Vendôme, Μπέργκις Γκλάντμπαχ
31 Restaurant Frantzén, Στοκχόλμη, Σουηδία
32 Attica, Μελβούρνη, Αυστραλία
33 Aqua, Βόλφσμπουργκ, Γερμανία
34 Le Calandre, Ρουμπάνο, Ιταλία
35 Quintonil, Μεξικό
36 L’Astrance, Παρίσι, Γαλλία
37 Biko, Μεξικό
38 Amber, Χονγκ Κονγκ
39 Quique Dacosta, Ντένια, Ισπανία
40 Per Se, Νέα Υόρκη
41 Mani, Σάο Πάολο, Βραζιλία
42 Tickets, Βαρκελώνη, Ισπανία
44 Maido, Λίμα, Περού
45 Relae, Κοπενχάγη, Δανία
46 Restaurant André, Σιγκαπούρη
47 Alain Ducasse au Plaza Athénée, Παρίσι, Γαλλία
48 Schloss Schauenstein, Φουρστενάου, Ελβετία
49 Blue Hill at Stone Barns, Τάριτάουν, Αμερική
50 The French Laundry, Γιούντβιλ, Αμερική

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr