Δύο εκδόσεις αφιερωμένες σε οινικούς προορισμούς, ένα παραμύθι για μεγάλα παιδιά και ένα «εργαλείο» συνεργασίας, δώρα για τις γιορτές.

24 ώρες στην αρχαία Αθήνα

Τούτο το παραμύθι περιγράφει μια ημέρα από τη ζωή της Μύρτιδας. Ενός κοριτσιού που έζησε στα χρόνια της άνθησης της δημοκρατίας, τον Χρυσό Αιώνα του Περικλή. Αφορμή για αυτό το βιβλίο στάθηκε η ανάπλαση του προσώπου της 14χρονης έφηβης που πέθανε στον μεγάλο λοιμό της Αθήνας, στη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου. Βλέποντας την τόσο ζωντανή μπροστά του, ο Ηλίας Μαμαλάκης εμπνεύστηκε την ιστορία και την κατέγραψε με στόχο να μείνει ζωντανή στη μνήμη μας αυτή η μακρινή μας νεαρή πρόγονος. Πριν ξεκινήσετε να διαβάζετε, κλείστε τα μάτια και φανταστείτε την εικόνα της Αθήνας τότε. Πλακόστρωτοι δρόμοιχωρίς ηλεκτρικό, ούτε νερό στα σπίτια. Μόνο φωνές ανθρώπων και ζώων. Ούτε καυσαέρια, ούτε άλλη ρύπανση. Τα παιδιά δεν έχουν κινητά, ούτε ηλεκτρονικά παιχνίδια. Παίζουν με ό,τι βρουν στο δρόμο, ελεύθερα και ζωηρά. Μέσα από την περιπλάνηση της Μύρτιδας αναδεικνύεται η καθημερινή ζωή των Αθηναίων του 5ου αιώνα π.Χ., αλλά και οι διατροφικές τους συνήθειες. Τι έτρωγαν, πώς μαγείρευαν, ποια τρόφιμα ήταν διαθέσιμα και πώς; Ενα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους με τρυφερή καρδιά.

info
Η Μύρτις και η μελόπιτα, του Ηλία Μαμαλάκη, εικονογράφηση: Γιώργος Χατζηβασιλάκης, Εκδ. Αρμός 2018, σελ. 64, τιμή: €9

Το κρασί του Αγίου Όρους

Μια γυναίκα γράφει για το κρασί στο απόλυτο άβατο; Κι όμως. Η έρευνα της Ελένης Κεφαλοπούλου είναι εξαντλητική, οι μοναχοί τής εμπιστεύτηκαν τα αρχεία τους, η αγάπη της φαίνεται σε κάθε λέξη. Μάτια της έγιναν τα μάτια του συζύγου της, σκηνοθέτη Αρη Φωτιάδη, που για 4 χρόνια μπαινόβγαινε στις μονές, επισκεπτόμενος τα αμπέλια και τις κάβες στον κύκλο των εποχών. Ταξιδέψτε μαζί τους στο άχρονο οινικό Περιβόλι της Παναγίας.

info
«Αθως και Οίνος», των Ε. Κεφαλοπούλου και Α. Φωτιάδη, ιδιωτική έκδοση 2018, σελ. 190, τιμή: € 31,50

Των Ελλήνων οι κοινότητες 

«Ως τόπος ανταλλαγής γνώσεων, πληροφοριών, προϊόντων, υπηρεσιών και συμφερόντων, οι Γαστρονομικές
Κοινότητες θα γίνουν τόπος ανταλλαγής ονείρων, επιθυμιών, βιωμάτων, ελπίδων και χαράς. Θα κληθούν να παίξουν έναν πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια νέα εποχή, όπου οι συνεργασίες θα χορεύουν τανγκό με τις ατομικές φιλοδοξίες, οι ελπίδες δεν θα μαραζώνουν στη μοναξιά των προσωπικών διαδρομών» με τα λόγια του συγγραφέα.

info

«Γαστρονομικές Κοινότητες» του Γ. Πίττα, ιδ. έκδ. 2018, σελ. 128, τιμή: € 14

Η Θήρα των αμπελιών

«Ανοίγω μια φιάλη δροσερή Σαντορίνη, γεμίζω το ποτήρι μου με το εκλεκτό κρασί και σας καλωσορίζω στις σελίδες
αυτού του βιβλίου. Δεν είμαι οινολόγος, αρχαιολόγος, συγγραφέας… απλώς μια ταξιδιώτισσα της ζωής που “πολλών ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνω”». Απόσπασμα από τον πρόλογο της Μερόπης Παπαδοπούλου σε ένα βιβλίο αφιερωμένο στον σαντορινιό απελώνα και το κρασί του, από το Α ως το Ω.

info

«Σαντορίνη με τις ρίζες στο ηφαίστειο», της Μ. Παπαδοπούλου, εκδ. Μίλητος 2018, σελ. 200, τιμή € 35,00

 

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr