Η μαγειρική παράδοση του νησιού των Ιπποτών συμπυκνωμένη στο λαογραφικό γαστρονομικό διαμάντι του Γιώργου Τρουμούχη και του Κώστα Καψανάκη.

«Κάναμε κάρβουνα δικά μας στη τσιμνιά,
το κρέας που εψήνασιν σε μεγάλα κομμάτια, το
ελέγαμε κιαπάπι, το εψήναμε με τα πιπέρια του,
τα αλάτια του, ρίγανη εβάλαμε και η μάμμη
μου έβαζε και μακριά μυρωδιά….
έτσι ελέγασιν το κύμινο… μακριά μυρωδιά»


Μόπλευρα με αβγά και καβουρμα από τον Έμπωνα

«Τι πιο ωραίο να προλογίζεις στην τοπική γλωσσική ιδιαιτερότητα του τόπου σου, ένα έργο που τον εκφράζει και τον αντιπροσωπεύει. Ντοπιολαλιά λοιπόν ένα σύνολο από εκφράσεις και λέξεις άρρηκτα συνδεδεμένες με την ιστορία μας και στοιχείο του λαϊκού μας πολιτισμού». Δανείζομαι τον πρόλογο του σεφ που περιγράφει με τον τρόπο που αρμόζει την συγκινητικά όμορφη δουλειά που έχει γίνει σε αυτό το βιβλίο. Πρόκειται για μια καλοδουλεμένη καταγραφή της παράδοσης της Ρόδου, με επιμέρους λαογραφικά στοιχεία που συνθέτουν το παζλ της τοπικής ιστορίας και παραθέτονται αφηγημένα από τις γιαγιάδες του τόπου. Σύντομα ιστορικά στοιχεία από κάθε χωριό και διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ρόδιων, αναφορά με φωτογραφίες και πληροφορίες από 30 χόρτα της Ρόδου, φωτογραφίες και πληροφορίες από 65 παλιά σκεύη και αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν για το φαγητό, αυθεντικές, παραδοσιακές ροδίτικες συνταγές από όλα τα χωριά είναι ένα κομμάτι μόνο από το πλούσιο περιεχόμενο που χρειάστηκε τέσσερα χρόνια για να συγκεντρωθεί και να καταγραφεί. Η δουλειά αυτή αποτυπώνεται σε μια προσεγμένη σύγχρονη γαστρονομική μετάφραση στο Noble, το fine dining εστιατόριο του Elysιum Resort & Spa, του οποίου ο κος Τρουμούχης είναι Executive Chef.

info
Εκδόσεις: ΚΑΠΑ Εκδοτική
www.makriamirodia.com

Δείτε επίσης
Noble Gourmet Restaurant: Ένα ταξίδι στη γαστρονομική ιστορία της Ρόδου

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr