Η Φλώρα Παπαδοπούλου γράφει ένα βιβλίο αφιερωμένο σε μια διατροφή που έχει αποκλείσει τις μαγειρεμένες και επεξεργασμένες τροφές και μοιράζεται αλμυρές και γλυκές συνταγές για μια πλήρη ωμοφαγική διατροφή.

Ωμοφαγία είναι η αποκλειστική διατροφή με ωμά χορτοφαγικά γεύματα, τα οποία δεν υφίστανται καμία θερμική παρασκευαστική διαδικασία. Ουσιαστικά είναι ο πιο φυσικός τρόπος θρέψης του ανθρώπου, από τα πρώτα του βήματα στον πλανήτη.

Η συγγραφέας υποστηρίζει ότι η υπευθυνότητα που θα επιδείξουμε στις διατροφικές μας επιλογές, θα μας οδηγήσει στην ευζωία και στη μακροζωία. Από τη στιγμή που κάνουμε συνειδητή επιλογή του «τι» θα φάμε και «γιατί» θα το φάμε, έχουμε ήδη κάνει το πιο σημαντικό βήμα προς την βελτίωση της διατροφής και της υγείας μας.

Οι συνταγές που περιέχονται στο βιβλίο έχουν τις γεύσεις και τα αρώματα της μεσογειακής κουζίνας και περιλαμβάνουν μια ευρεία γκάμα υλικών και ξεχωριστών πιάτων.

Γαλακτοκομικά από καρπούς δέντρων, όπως το βούτυρο αμυγδάλου και το γάλα από όλα τα είδη ξηρών καρπών (αμύγδαλά, φιστίκια, φουντούκια, κουκουνάρι) και φύτρα δημητριακών.

Τυριά από πάστες ξηρών καρπών, αρωματισμένα με μυρωδικά και χόρτα

Μαρινάδες, μαγιονέζες και ντιπ με καρπούς, λαχανικά και αρωματικά

Σάλτσες για τις σαλάτες και τα λαχανικά, με ξηρούς καρπούς, ταχίνι, ντομάτες, σκόρδο, κρεμμύδι και μυρωδικά

Κυρίως πιάτα, όπως μακαρόνια από κολοκύθια, σουβλάκια με μανιτάρια, μπιφτέκια από χούμους, ντομάτες γεμιστές με κρέμα από αμύγδαλα, τάκος με λαχανικά και αλμυρές κρέπες, ζεστές και κρύες σούπες με ωμά λαχανικά που διατηρούν όλη τους τη γεύση, ακόμη και βολοβάν από σπανάκι.

Η μεγάλη έκπληξη του βιβλίου είναι τα γλυκά που μάλλον δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από τη βιτρίνα του πιο ενημερωμένου ζαχαροπλαστείου: μηλόπιτα και σοκολατόπιτα, ταρτάκια και μακαρόν, μιλφέιγ και τσιζκέικ, μους σοκολάτας και παγωτά, κέικ και γαλακτομπούρεκο, τούρτες σε διάφορες γεύσεις, ακόμη και κουραμπιέδες και μελομακάρονα! Μια διαφορετική γευστική πρόταση για πιο υγιεινά γλυκά με μέλι, λάδι καρύδας, ξηρούς καρπούς και χυμούς φρούτων.

Σύμφωνα με τη συγγραφέα, η ωμοφαγία είναι μια απόφαση που θα αλλάξει τη ζωή μας και μόνο θετική επίδραση μπορεί να έχει στην σωματική και ψυχική μας υγεία.

Αν λοιπόν το σκέφτεστε, στο βιβλίο αυτό θα βρείτε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για να προχωρήσετε με σιγουριά.

Συνταγή για Φρικασέ με μανιτάρια

Υλικά
4 μεγάλα μανιτάρια πορτομπέλο ή 20 μανιτάρια κουμπιά, κομμένα σε φλετες ή κύβους
½ μαρούλι
½ φλιτζάνι φύτρο ηλιόσπορου 2 ημερών (το φύτρο θα είναι 2-3 χιλιοστά)
2 κουτ. σούπας ταχίνι
4 κουτ. σούπας ταμάρι (γιαπωνέζικη σάλτσα από φασόλια σόγιας)
6-7 κλαδάκια μαϊντανού (σχεδόν μισό ματσάκι)
¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
χυμός 1 λεμονιού
1 κρεμμύδι
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία
Λιώνουμε τα υλικά, εκτός από τα μανιτάρια, το μαρούλι κι το φύτρο ηλιόσπορου. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και τα αφήνουμε για 3-4 ώρες να μαριναριστούν. Σερβίρουμε με ένα κομμάτι ανθότυρο από καρπούς.

 

Συνταγή για σοκολατόπιτα Τσοκονάι

Υλικά
2 φλιτζάνια καρύδια
4 κουτ. σούπας χαρουπόσκονη ή 2 κουτ. σούπας κακάο
4 κουτ. σούπας σιρόπι αγαύης
5-6 βασιλικοί χουρμάδες
άρωμα καραμέλας και σοκολάτας
½ φλιτζάνι τριμμένο φιστίκι Αιγίνης, για το τύλιγμα

Διαδικασία
Λιώνουμε πολύ καλά τα καρύδια να γίνουν πολτός. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, χτυπάμε καλά και τα βάζουμε σε φόρμα πασπαλισμένη με χαρουπόσκονη. Από πάνω γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο καρύδι ανακατεμένο με κανέλα ή τριμμένο φιστίκι Αιγίνης. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 2-3 ώρες και σερβίρουμε.

info
«Ωμοφαγική Διατροφή, Γευστικές αλμυρές και γλυκές συνταγές για υγεία και μακροζωία» της Φλώρας Παπαδοπούλου
Φωτογραφίες: Στέργιος Ντίκος
Εκδόσεις Διόπτρα, πρώτη έκδοση 2014, σελ. 152, τιμή 16,50 €

 

Δείτε επίσης:
Μαγειρεύουμε pasta, burger και buffalo wings, όλα vegan!

Vegan κεμπάπ φακής

5 vegan συνταγές που θα λατρέψετε

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr