Μασουλώντας ένα νοστιμότατο παστέλι γεμάτο σουσάμι και θρεπτικό μέλι και περιμένοντας με ανυπομονησία να δοκιμάσω το χταποδάκι και τη φακοσαλάτα, καθώς και τα υπόλοιπα πιάτα που απαρτίζουν τη δεκάδα του Easy Cooking, δεν ένιωθα παρά θαυμασμό για τους ανθρώπους, χάρη στους οποίους είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω αυτές τις υπέροχες γεύσεις σε μια αίθουσα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου πριν λίγες μέρες.

Ο λόγος που ήμουν εντυπωσιασμένη αλλά και συγκινημένη ήταν ότι τα πιάτα που δοκίμαζα ήταν ετοιμασμένα από μια μια ομάδα επίδοξων σεφ με νοητική αναπηρία και τους εκπαιδευτές τους στο πλαίσιο του Easy Cooking.

Το Easy Cooking είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, για την ανάπτυξη ενός βιβλίου Μαγειρικής για σπουδαστές με Νοητική Αναπηρία. Οι επίδοξοι σεφ δεν μαγείρεψαν απλώς, αλλά καλλιέργησαν και τα φρέσκα προϊόντα προκειμένου να φτιαχτεί ένα βιβλίο με εύκολες και λαχταριστές συνταγές από την Ελλάδα,την Ισπανία, την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι μικροί καλλιεργητές βρέθηκαν στις εκτάσεις της Οργάνωσης Γη όπου έμαθαν πώς να καλλιεργούν με φυσικές μεθόδους χωρίς χημικά λιπάσματα τους δικούς τους λαχανόκηπους, παράγοντας μόνοι τους τα προϊόντα που στη συνέχεια χρησιμοποίησαν στις συνταγές τους.

Το Easy Cooking είναι ένα ταξίδι γεύσεων στο οποίο είμαστε όλοι καλεσμένοι. Δεν έχει σημασία αν είμαστε αρχάριοι στο μαγείρεμα ή αν υπάρχουν δυσκολίες ανάγνωσης, οι συνταγές του βιβλίου πέρα από υγιεινές και θρεπτικές είναι και πολύ εύκολες, δοσμένες βήμα-βήμα και με απλό τρόπο. Το πρόγραμμα Easy Cooking υλοποιήθηκε από το Εργαστήριο Ειδικής Αγωγής Μαργαρίτα, Ε.ΨΥ.ΜΕ.,Οργάνωση Γη, Χαροκὀπειο Πανεπιστήμιο, ARCIL( Πορτογαλία), Fundacio Ramon, Noguera (Ισπανία) και Orchardville ( Η.Β.).

Στη δεκάδα των πιο υγιεινών συνταγών φιγουράρουν ελληνικά πιάτα αλλά και νοστιμιές από την Ισπανία, την Πορτογαλία και μια λαχταριστή κιμαδόπιτα από την Αγγλία η οποία μάλιστα ήταν και στις κορυφαίες επιλογές των συμμετεχόντων, μαζί με το καλοκαιρινό, ένα ακόμη νόστιμο μεσογειακό πιάτο. Οι συνταγές τους ακολουθούν αν θέλετε να πάρετε μια γεύση!

Cottage pie

Υλικά (για 4 άτομα)

500γρ. άπαχος μοσχαρίσιος κιμάς
1 κύβος βοδινού διαλυμένος σε 500ml νερό
2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένα σε κύβους
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
6 πατάτες, κομμένες σε 6 ίσα μέρη
2 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
2 κουτ. σούπας γάλα χαμηλό σε λιπαρά

Διαδικασία

Ρίχνετε τον κιμά σε μια κατσαρόλα και τον μαγειρεύετε για 10 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα.
Πρόσθέτετε το κρεμμύδι, τα καρότα, τον πελτέ ντομάτας και τον ζωμό και ανακατεύετε καλά.
Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία, βάζετε το καπάκι ημίκλειστο και βράζετε για 30 λεπτά.
Γεμίζετε μια κατσαρόλα με νερό και τη βάζετε στην εστία πάνω από δυνατή φωτιά.
Ρίχνετε τις πατάτες, κλείνετε το καπάκι και βράζετε για 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
Τις σουρώνετε.
Διαλύετε το κορν φλάουρ σε 10ml νερό.
Προσθέτετε το γάλα στις πατάτες και πολτοποιείτε.
Ρίχνετε το κορν φλάουρ και πολτοποιείτε μέχρι να γίνουν πουρές.
Βάζετε τον μαγειρεμένο κιμά σε πυρίμαχο σκεύος και τον απλώνετε.
Προσθέτετε τον πουρέ πατάτας και τον απλώνετε μέχρι να καλυφθεί ο κιμάς.
Ψήνετε για 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.

Καλοκαιρινό

Υλικά (για 4 άτομα)

2 πατάτες, κομμένες σε κυβάκια
1 μελιτζάνα, κομμένη σε κυβάκια
2 πιπεριές, κομμένες σε κυβάκια
2 κολοκύθια, κομμένα σε κυβάκια
2 μεσαία κρεμμύδια, κομμένα σε κυβάκια
200γρ. τοματάκια κομμένα
2 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 σκελίδα σκόρδο (προεραιτικά)
5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
30γρ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι
250ml νερό
1 κουτ. γλυκού ρίγανη

Διαδικασία

Ρίχνετε το λάδι σε κατσαρόλα πάνω από δυνατή φωτιά.
Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σωτάρετε για 2 λεπτά.
Προσθέτετε τις πατάτες, τις πιπεριές, τα κολοκύθια και τη μελιτζάνα και ανακατεύετε.
Προσθέτετε τον πελτέ, τα ντοματάκια, τη ζάχαρη, το νερό, το αλάτι και το πιπέρι και χαμηλώνετε τη φωτιά.
Κλείνετε το καπάκι και βράζετε για 40 λεπτά.
Ρίχνετε τη ρίγανη και το μαϊντανό, ανακατεύετε και σβήνετε τη φωτιά.

info
easycooking.team

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr