Τι σχέση έχει η ελληνική κουζίνα της καθημερινότητας, της μοναστικής ζωής και της αγροτικής οικονομίας με τη σύγχρονη τάση του veganism; Έννοιες ταυτόσημες!

Ένα βιβλίο με 65 αγαπημένες συνταγές που θα ήθελε ο καθένας να μαγειρεύει στην καθημερινότητά του, εύκολα και απλά, με οδηγίες βήμα- βήμα για σίγουρη επιτυχία. Συνταγές με απλά και οικονομικά υλικά που προέρχονται από τον τόπο μας και μπορεί κανείς να βρει παντού. Λαδερά, πίτες, όσπρια, σαλάτες, ορεκτικά, ζύμες, αλείμματα, διάσημα ελληνικά πιάτα στη vegan εκδοχή τους, μαζί με παραδοσιακά γλυκά συνθέτουν αυτό το εύχρηστο και μοντέρνο «πράσινο» ανθολόγιο της ελληνικής κουζίνας, το δεύτερο στη σειρά «My Greek», της Ιωάννας Παυλάκη. Μίλησα με την Εύα Μονοχάρη, aka Funky Cook, και συνεργάτιδα του Olive, για την ιδέα πίσω από την έμπνευση.

Γιατί vegan το πρώτο σου βιβλίο;
Oταν η Ιωάννα μοιράστηκε μαζί μου την σκέψη της για το «My Greek Vegan Food» ταυτίστηκα αμέσως. Πάντα πίστευα στην «πράσινη πλευρά» της ελληνικής κουζίνας, που κατά την άποψή μου είναι παραμελημένη από τους εγχώριους vegans. Η vegan
διατροφή δεν είναι τάση, είναι τρόπος ζωής, αλλά τάσεις καλό είναι να υπάρχουν, φέρνουν αφύπνιση και τροφή για σκέψη.

Πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα για τους vegans στην Ελλάδα;
Δεν γνωρίζω, γιατί δεν είμαι, όμως δεν θεωρώ ότι είναι δύσκολο, η ελληνική γη παράγει και προσφέρει απλόχερα όσα χρειάζεται όποιος θέλει να ακολουθήσει τη vegan διατροφή.

Ποια είναι η άποψή σου για vegan προϊόντα που μιμούνται γαλακτοκομικά και άλλα ζωικής προέλευσης προϊόντα;
Κάποια, όπως τα φυτικά γάλατα, τα βρίσκω εξαιρετικά γιατί υπάρχει νόημα στη χρήση τους, ακόμη κι αν δεν είσαι vegan. Όμως, όπως προανέφερα, οι τάσεις φέρνουν μαζί τους και υπερβολές. Θα ήθελα στο μέλλον να δω μια πιο ξεκάθαρη και απαλλαγμένη από
επεξεργασμένα τρόφιμα διατροφή.

Το βιβλίο απευθύνεται αυστηρά σε vegan αναγνώστες;
Στην πραγματικότητα, το «My Greek Vegan Food» είναι σαν τη Σαρακοστή. Όλοι την αγαπάνε, την απολαμβάνουν και την ακολουθούν, ακόμη κι αν δεν νηστεύουν με την κλασική έννοια! Είναι ένα βιβλίο που τιμά όσα πρεσβεύει η κουλτούρα της ελληνικής
κουζίνας.

Πόσο διαφορετικές προσεγγίσεις για το ίδιο φαγητό βρίσκεις από περιοχή σε περιοχή στην Ελλάδα;
Η γαστρονομική κουλτούρα του κάθε τόπου είναι μαγική, ο καθένας έχει τη δική του ταυτότητα και τον τρόπο που μαγειρεύει το φαγητό του, όλα βασισμένα στην εντοπιότητα, στο κλίμα… Τρανό παράδειγμα, οι πίτες.

Ποιο είναι για σένα το κατεξοχήν vegan ελληνικό φαγητό;
Τα χόρτα, ιδανικά αυτά που μαζεύω μόνη μου από τους αγρούς. Δεν είναι τυχαίο που τα βρίσκεις παντού, σε κουζίνες υψηλής γαστρονομίας αλλά και τουριστικά ταβερνάκια. Τι πιο vegan από ένα πιάτο χόρτα, που δεν ταξίδεψαν από την άλλη άκρη του κόσμου, ελληνικό ελαιόλαδο, λεμόνι, φρέσκο ψωμί και φέτα!

Για να πάρετε μια γεύση από το βιβλίο σάς δίνουμε δυο υπέροχες συνταγές…

ΣΕΛΙΝΟΡΙΖΑ ΛΕΜΟΝΑΤΗ
Η πιο άσχημη του βασιλείου των λαχανικών μεταμορφώνεται σε κύκνο, μέσα από ένα πιάτο της θαλπωρής. Συνήθως γίνεται λαδερή και λεμονάτη στην κατσαρόλα με μπόλικο πράσο, όπως εδώ, όταν δεν φτιάχνει κάποιον πουρέ ή βελουτέ.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΊΑ: 10 ΛΕΠΤΆ
ΜΑΓΕΊΡΕΜΑ: 45 ΛΕΠΤΆ
ΜΕΡΊΔΕΣ: 4

ΥΛΙΚΑ
70 ml ελαιόλαδο • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο • 3 πράσα, σε ροδέλες • 2 καρότα, σε ροδέλες • 2 πατάτες, σε μέτρια κομμάτια • 1 κιλό σελινόριζα, σε μέτρια κομμάτια • 4  .σ. σέλινο, ψιλοκομμένο • 300 ml ζωμό λαχανικών, καυτό • χυμό από 1 λεμόνι • αλάτι • πιπέρι

ΕΚΤΈΛΕΣΗ
1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο για 2΄-3΄ ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτουμε τα καρότα, τις πατάτες και τη σελινόριζα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3΄-4΄.
2. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το σέλινο και τον ζωμό, κλείνουμε με καπάκι και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 35΄ χωρίς να ανακατέψουμε το φαγητό.
3. Προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού, ανακινούμε την κατσαρόλα και την αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε αμέσως με τραγανό ψωμί.

TIP
Προσθέστε και 200 γρ. αρακά ή μανιτάρια λευκά μαζί με τις πατάτες, ταιριάζουν πολύ!

ΣΤΙΦΑΔΟ ΜΕ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ
Το στιφάδο με κρέας είναι ένα κλασικό κυριακάτικο, γιορτινό φαγητό. Ομως και η εκδοχή του χωρίς κρέας, φαγητό μιας καθημερινής στη Βόρεια Ελλάδα, είναι ένα υπέροχο πιάτο που παντρεύει τη γλύκα και την ένταση του κρεμμυδιού με την ελαφρώς λεμονάτη γεύση του μακεδονίτικου δαμάσκηνου, σε μια γλυκόξινη, παραδοσιακή συνταγή.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΊΑ: 10 ΛΕΠΤΆ
ΜΑΓΕΊΡΕΜΑ: 45 ΛΕΠΤΆ
ΜΕΡΊΔΕΣ: 4

ΥΛΙΚΆ 
100 ml ελαιόλαδο • 1 κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο, καθαρισμένα • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες • 20 ml μηλόξιδο • 1 κ.γ. ζάχαρη • 1 κ.γ. θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο • 1 φύλλο δάφνης • 1 μικρό ξυλάκι κανέλα • 2 γαρίφαλα • 200 γρ. ντοματάκια κονκασέ • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας • 10 δαμάσκηνα, αποξηραμένα • αλάτι • πιπέρι

ΕΚΤΈΛΕΣΗ
1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα. Προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 2΄ επιπλέον.
2. Σβήνουμε με το ξίδι, χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το θυμάρι, το δαφνόφυλλο, τα μπαχαρικά, τα ντοματάκια, τον πελτέ αραιωμένο σε 250-300 ml χλιαρό νερό και αλατοπιπερώνουμε. Κλείνουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για 30΄.
3. Οταν το φαγητό μείνει με το 1/4 των υγρών του, προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και σιγοβράζουμε για άλλα 10΄ ή μέχρι να δέσει η σάλτσα. Το σερβίρουμε ζεστό.

TIP
Εδώ ταιριάζουν πολύ και τα κάστανα, που θα σοτάρετε βρασμένα και ξεφλουδισμένα μαζί με τα κρεμμυδάκια.

Δείτε ακόμη:

Πρασόρυζο με δαμάσκηνα

Φασόλια με λάχανο

Parvegano: Το vegan φυτικό topping με την τυρένια γεύση

 

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr