Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς εγκαινίασε πρόσφατα το 8ο μουσείο του (και το 3ο με γαστρονομικό χαρακτήρα). Ο λόγος για το Μουσείο Μαστίχας, στη Χίο φυσικά, που άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό.

mastixamaion10edited

Το νέο μουσείο βρίσκεται στα Μαστιχοχώρια -στο μοναδικό σημείο της Μεσογείου όπου καλλιεργείται ο σχίνος της ποικιλίας Pistacia lentiscus var. Chia, από τον οποίο παράγεται η μαστίχα- και, πρόκειται για ένα επιβλητικό κτήριο, που απλώνεται σε διαφορετικά επίπεδα και είναι απόλυτα εναρμονισμένο με το περιβάλλον.

Στόχος του η ανάδειξη της ιστορίας της καλλιέργειας και της επεξεργασίας της μαστίχας, την οποία εντάσσει στο πολιτιστικό τοπίο της Χίου. Μέσα από το πρίσμα της εγγραφής από την UNESCO της παραδοσιακής μαστιχοκαλλιέργειας στον Αντιπροσωπευτικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, το 2014, έμφαση δίνεται στη διαχρονία και την αειφορία του χιώτικου αυτού προϊόντος.

MMX-cover-004edited

Τι θα δείτε:
Η μόνιμη έκθεση πραγματεύεται τη μαστίχα Χίου, ως μοναδικό φυσικό προϊόν. Στην εισαγωγή, λοιπόν, μαθαίνετε για το σχίνο και τη μαστίχα, τη ρητίνη που το 2015 αναγνωρίστηκε ως φυσικό φάρμακο. Στην πρώτη ενότητα ανακαλύπτετε την παραδοσιακή τεχνογνωσία της μαστιχοκαλλιέργειας. Στη δεύτερη ενότητα παρατηρείτε πώς η διαχείριση της μαστίχας ιστορικά διαμόρφωσε το αγροτικό και οικισμένο τοπίο της νότιας Χίου και των Μαστιχοχωρίων, ενώ στην τρίτη ενότητα ενημερώνεστε για τη συνεταιριστική εκμετάλλευση και μεταποίηση της μαστίχας στους νεότερους χρόνους, που σηματοδοτεί ένα σημαντικό κεφάλαιο της παραγωγικής ιστορίας της Χίου.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις χρήσεις με τις οποίες η μαστίχα ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο σήμερα. Η μουσειακή εμπειρία ολοκληρώνεται στην υπαίθρια έκθεση, στην οποία το κοινό έρχεται σε επαφή με το φυτό και το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ευδοκιμεί.

mastixa3edited

Σημειώνεται ότι στην Αίθουσα «Σχίνος» (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων) φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις, οργανώνονται εκδηλώσεις και αναπτύσσονται δράσεις πολιτισμού, ενώ στην αίθουσα «Κεντητήρι» εκπονούνται εκπαιδευτικά προγράμματα.

info
Πυργί, Θέση Ράχη (Τεπέκι), Χίος, τηλ. 22710 72212, www.piop.gr
Κόστος: Γενική είσοδος € 3, Μειωμένο εισιτήριο € 1,5 (δες εδώ ποιοι δικαιούνται μειωμένο εισιτήριο)
Ώρες λειτουργίας: 1η Μαρτίου – 15 Οκτωβρίου: 10:00-18:00 & 16 Οκτωβρίου – 28 Φεβρουαρίου: 10:00-17:00.
Κλειστό: Κάθε Τρίτη, 1η Ιανουαρίου, Μ. Παρασκευή (μετά τις 12:00 μ.μ.), Κυριακή του Πάσχα, 1η Μαΐου, 22 Ιουλίου (τοπική εορτή), 15 Αυγούστου, 25-26 Δεκεμβρίου.