Τα φρέσκα λαχανικά αρέσουν σε όλους και σχεδόν όλοι θα θέλαμε να μπορούμε να τα καλλιεργούμε σπίτι μας, για να είμαστε σίγουροι για αυτό που καταναλώνουμε. Βέβαια, στις πόλεις αυτό είναι πολλές φορές αδύνατον, καθώς μας λείπουν οι εξωτερικοί χώροι. Μία ομάδα Ελλήνων δημιουργών πάλι, έχουν μια hi-tech πρόταση που φέρνει την φύση μέσα στο σπίτι και κάνει την καλλιέργεια παιχνιδάκι.

Το City Corp είναι ένας αυτοματοποιημένος τρόπος καλλιέργειας σε εσωτερικούς χώρους, που αποτελείται από μία μικρή συσκευή με 2 ορόφους (που θυμίζει τις βιτρίνες που βάζουμε συχνά στα σαλόνια) και μία εφαρμογή για κινητά, που επιτρέπει να καλλιεργούμε φρούτα, λαχανικά, βότανα ή και βρώσιμα λουλούδια μέσα στο σπίτι, απλά με το πάτημα ενός κουμπιού.

Untitled

Συγκεκριμένα, μόλις η συσκευή συνδεθεί στο διαδίκτυο μέσω wi-fi, η διαδικασία της καλλιέργειας ξεκινά με τρία απλά βήματα: πρώτον ο χρήστης μέσω του mobile app επιλέγει τα φυτά που θα καλλιεργήσει και τα τοποθετεί στις αντίστοιχες θέσεις μέσα στο πλέγμα (grid) που εμφανίζεται στην εφαρμογή, δεύτερον τοποθετεί τους σπόρους στις αντίστοιχες θέσεις των δίσκων που βρίσκονται μέσα στη συσκευή και τρίτον, δίνει την εντολή για να ξεκινήσει η καλλιέργεια με το πάτημα ενός κουμπιού! Όσο για τη συνέχεια, το City Crop αναλαμβάνει το πότισμα, τον φωτισμό, την υγρασία, την θερμοκρασία και τις συνθήκες ανάπτυξης του.

Μάλιστα, δεν χρειάζεται καν να ανησυχείς τι θα γίνει όταν λείψεις για κάποιο ταξίδι, μιας η συσκευή έχει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες για το κάθε φυτό ξεχωριστά και προσαρμόζει τις συνθήκες μόνη της. Έτσι, αν λείψεις για μέρες, απλά τσεκάρεις μέσω του app τι κάνουν τα φυτά στο σπίτι.

16388145_1714575102206225_249864916830009210_n

Σε κάθε όροφο του City Corp μπορούν να καλλιεργηθούν γύρω στα 12 είδη, όπως μαρούλι, σπανάκι, ρόκα, φράουλες, τοματίνια, βασιλικός, ρίγανη και άλλα, με την μηνιαία παραγωγή να φτάνει και τα 3-5 κιλά με 60% λιγότερο λίπασμα και έως 98% λιγότερη κατανάλωση νερού από μια συμβατική καλλιέργεια!

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Χρήστος Ραφτογιάννης, ένας εκ των δημιουργών του City Crop, η συσκευή προέκυψε μέσα από την ανάγκη των περισσότερων για πρόσβαση σε ασφαλή τροφή χωρίς φυτοφάρμακα: “Έχει γίνει συνήθεια πλέον να μπορείς να καλλιεργείς την τροφή σου, να ξέρεις τι περιέχει το φυτό γιατί ξέρεις τι ακριβώς καλλιεργείς”. Όσο για τους σπόρους που χρησιμοποιούν, τους προμηθεύονται από ντόπιους παραγωγούς, δίνοντας βάση σε ποιοτικά φυτά που δεν υπάρχουν εύκολα στο εμπόριο.

16195453_1711857852477950_1139846130701708565_n

Η ομάδα του City Crop απευθύνεται κυρίως στην διεθνή αγορά και, όπως αναφέρει ο κ. Ραφτογιάννης έχουν παραγγελίες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αμερική, την Βόρεια Ευρώπη και τα Ηνωμένα Εμιράτα, ενώ στόχος τους είναι μελλοντικά να δημιουργήσουν και επαγγελματικές συσκευές για μεγαλύτερες καλλιέργειες, που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν κουζίνες εστιατορίων και ξενοδοχείων.