Πώς θα σας φαινόταν να μπορούσατε να περπατήσετε μέσα σε ένα καταπράσινο αμπελώνα στο κέντρο της πόλης; Μοιάζει σαν όνειρο, αλλά στο Μιλάνο σε λίγο καιρό αυτό θα είναι πραγματικότητα.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Carlo Ratti Associati (CRA) πρόκειται να αναπτύξει ένα καινούργιο κέντρο γραφείων στο Μιλάνο, καλύπτοντας το κτήριο 200 μέτρων με έναν «αστικό αμπελώνα», που στόχο έχει να επαναφέρει τη φύση στο αστικό τοπίο.

Το φιλόδοξο σχέδιο υποβλήθηκε στο διεθνή διαγωνισμό «Επανεφευρίσκοντας Πόλεις», όπου και το στούντιο CRA αναδείχθηκε νικητής. Η πρόταση είχε υποβληθεί κατόπιν πρόσκλησης της κλιματικής ομάδας C40 σε ενδιαφερόμενους, να δημιουργήσουν έναν διαφορετικό δημόσιο χώρο σε μια από τις πιο ζωντανές περιοχές της πόλης.

Το κτήριο θα φέρει την ονομασία VITAE και θα βρίσκεται κοντά στο Fondazione Prada του Μιλάνου. Προκειμένου να επέλθει η η σύνδεση των κατοίκων της πόλης με το φυσικό περιβάλλον, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο του project, στο επίπεδο του δρόμου θα βρίσκεται ένα μονοπάτι πράσινου κάτω από μια πέργκολα με κληματσίδες, που αναρριχάται στο πλάι του κτηρίου ως την οροφή και στο οποίο θα μπορεί ο κόσμος να κάνει τη βόλτα του. Στον ανηφορικό περίπατό τους, οι επισκέπτες θα περνούν από μια σειρά πελούζες και θερμοκήπια για αστικές καλλιέργειες, καθώς και καλλιέργειες με υδροπονική τεχνολογία. Ανυπομονούμε να ταξιδέψουμε στο Μιλάνο όταν ολοκληρωθεί το έργο για να το δούμε από κοντά!