Πτώση αναμένεται στη δραστηριότητα επεξεργασίας κακάο στο α’ τρίμηνο του 2020 εξαιτίας της μείωσης τη ζήτησης για σοκολάτα από τα μεγάλα καταστήματα λιανικών πωλήσεων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Bloomberg.

Συγκεκριμένα, στην Ευρώπη, η οποία καταναλώνει περισσότερο σοκολάτα, η επεξεργασία κακάο αναμένεται να μειωθεί κατά 3% στο α’ τρίμηνο σε ετήσια βάση, όπως προκύπτει από εκτιμήσεις αναλυτών και επιχειρήσεων. Οι εκτιμήσεις για την πτώση κινούνται στα ποσοστά από 1% έως 11%.

Η Βόρεια Αμερική προβλέπεται να σημειώσει μείωση σχετικά με τη δραστηριότητα του κακάου κατά 5,3%, με τις εκτιμήσεις για την πτώση εκεί να κυμαίνονται από 3% έως 7,5%. Στην Ασία η πτώση ενδέχεται να αγγίξει το 9%, σύμφωνα με τέσσερις εκτιμήσεις. Οι τιμές του κακάο έχουν υποχωρήσει κατά 20% τους τελευταίους δύο μήνες.

Η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα, οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί κακάο στον κόσμο, επέβαλαν premium 400 δολαρίων ανά μετρικό τόνο στη σοδειά του 2020-2021 για ενίσχυση του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού τους. Τα futures του κακάο στη Νέα Υόρκη έχουν υποχωρήσει κατά 9,9% το τρέχον έτος.

«Η ζήτηση για σοκολάτα θα πέσει ως αποτέλεσμα των αυξανόμενων τιμών και της έντονης συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας», αναφέρει ο Eric Bergman, αντιπρόεδρος της JSG Commodities στο Norwalk του Connecticut, μιλώντας στο Bloomberg.

Διαβάστε ακόμη:
Η «σχεδία» προσφέρει γεύματα αγάπης σε όσους έχουν ανάγκη

Κορωνοϊός – Πάσχα: Η Βαρβάκειος Αγορά σε περίοδο καραντίνας

Κορωνοϊός: 30% αύξηση εσόδων στα σούπερ μάρκετ το διάστημα 24/2 έως 5/4