Σύμφωνα με τα στοιχεία του Food Allergy Research & Education (FARE), τα φιστίκια αποτελούν μια από τις κορυφαίες τροφικές αλλεργίες, με τα ποσοστά αλλεργιών σε ξηρούς καρπούς μάλιστα να έχουν τριπλασιαστεί από το 1997. Ωστόσο, μια νέα κλινική δοκιμή δίνει ελπίδα σε όλους όσους είναι αλλεργικοί παγκοσμίως.

peanutbutter

Η Aimmune Therapeutics, μια βιοτεχνολογική εταιρεία στις ΗΠΑ, διενήργησε μια ετήσια κλινική δοκιμή, στην οποία χορήγησε ημερησίως κάψουλες από αλεύρι φιστικιού σε 500 παιδιά και εφήβους. Μέχρι το τέλος του έτους, διαπίστωσαν ότι το 67% των συμμετεχόντων ήταν σε θέση να «αντέξουν» 660 mg πρωτεΐνης φιστικιών (περίπου δύο ξηρούς καρποίύς), σε σύγκριση με το 4% των συμμετεχόντων που λάμβαναν σκόνη placebo.

Παρόλα αυτά κάποια παιδιά αντιμετώπισαν αλλεργικό σοκ, γεγονός που τα ανάγκασε να εγκαταλείψουν τη μελέτη. Όπως μπορείς να καταλάβεις λοιπόν, το φάρμακο αυτό δεν θα σού επιτρέψει να καταβροχθίζεις φυστικοβούτυρο με το κιλό, αλλά θα βοηθήσει να μειώσει τις πολύ έντονες αντιδράσεις του οργανισμού σου απέναντι στα φιστίκια, εκείνες που ίσως θα σε οδηγούσαν μέχρι και στο θάνατο.