Μετά από τα Refettorios σε Μιλάνο, Ρίο Ντε Τζανέιρο, Παρίσι και Λονδίνο, ο κοινωφελής οργανισμός Food For Soul, που προωθεί δυναμικά τη δράση ενάντια στη σπατάλη φαγητού και την καταπολέμηση της πείνας, ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με το Palace Foundation ανοίγει το Refettorio Mérida στο Μεξικό.


To Refettorio Felix στο Λονδίνο (πάνω), Στο Refettorio Gastromotiva (κάτω). Φωτογραφίες: Simon Owen, Angelo Dal Bo

Με σκληρή δουλειά και δράσεις κοινωνικού ενδιαφέροντος ο κορυφαίος Ιταλός σεφ Μάσιμο Μποτούρα χτίζει σταθερά έναν μύθο γύρω από τ’ όνομά του. Η προσφορά και η δράση του ως σεφ τα τελευταία χρόνια ξεπερνά τα στενά όρια της κουζίνας και, εκμεταλλευόμενος στο έπακρο την επιδραστική του θέση, παραδίδει έμπρακτα μαθήματα ανθρωπιάς και σωστής διαχείρισης της τροφής προκειμένου να συμβάλλει στη μείωση της σπατάλης της. Το κοινωφελές project «Food For Soul», στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκαν οι πρωτοβουλίες των RefettoRio Ambrosiano στο Μιλάνο, Refettorio Gastromotiva στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, το Refettorio Felix στο Λονδίνο και το Refettorio στο Παρίσι τα τελευταία χρόνια μονοπωλεί το ενδιαφέρον του. Πρόσφατη λοιπόν προσθήκη στην οικογένεια των Refettorios, το Refettorio Mérida στο Μεξικό, το πρώτο στη Νότια Αμερική. Σκοπός της δημιουργίας του νέου αυτού χώρου είναι η ενίσχυση της ενεργής συμμετοχής της τοπικής κοινότητας σε κοινωφελείς δράσεις και του σεβασμού όσων διαμορφώνουν την πολυμορφική κουλτούρα της Μερίντα, πόλη που θεωρείται χωνευτήρι πολιτισμών.


Ο σεφ Μάσιμο Μποτούρα με τη σύζυγό του Λάρα Γκίλμορ. Φωτογραφία: Paolo Terzi

Με τη βοήθεια λοιπόν του Palace Foundation, ο οργανισμός Food For Soul ανακαίνισε ένα ιστορικό κτίριο στο κέντρο της πόλης, που θεωρήθηκε η τέλεια τοποθεσία για να καλωσορίσει μέλη της τοπικής κοινότητας σε ένα χώρο ζεστό, φιλόξενο, οικείο και άνετο. Η αισθητική του χώρου συνάδει με τη φιλοσοφία όλων των υπόλοιπων Refettorios που δημιουργήθηκαν για να προσφέρουν καλοφτιαγμένα γεύματα σε ευπαθείς ομάδες. Τους τοίχους και το χώρο θα κοσμούν δημιουργίες του Μπόσκο Σόντι και άλλων καλλιτεχνών επιλεγμένων από τον γκαλερίστα Χοσέ Γκαρσία Τόρες ενώ θα πραγματοποιούνται και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Σεφ από το Μεξικό αλλά και από κάθε γωνιά του πλανήτη θα προσκαλούνται ανά διαστήματα αξιοποιώντας δημιουργικά στην κουζίνα του Refettorio περισσεύματα τροφών δίνοντας με αυτόν τον τρόπο μια δυνατή γροθιά στη μάχη κατά της σπατάλης του φαγητού.

Ο σεφ Μάσιμο Μποτούρα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Olivemagazine.gr, αναφέρει μιλώντας για τη δημιουργία των Reffetorios και του Food For Soul: «Όλα ξεκίνησαν το 2012 με μια σειρά από σεισμούς που χτύπησαν την περιοχή Εμίλια Ρομάνια κατά τον οποίο περισσότερα από 350.000 κεφάλια παρμεζάνας καταστράφηκαν. Προκειμένου λοιπόν να βοηθήσω τους παραγωγούς γαλακτοκομικών, δημιούργησα τη συνταγή riso cacio e pepe και παρότρυνα τον κόσμο να τη φτιάξει χρησιμοποιώντας άφθονη παρμεζάνα. Αυτή η μικρή κίνηση αποδείχτηκε πολύ μεγαλύτερη απ’ όσο φανταζόμουν και σε αυτό το σημείο συνειδητοποίησα ότι η μαγειρική είναι και ένας τρόπος έκφρασης αλληλεγγύης, μια κοινωνική πράξη. Το 2014, στο πλαίσιο της Expo του Μιλάνου, άδραξα την ευκαιρία να χρησιμοποιήσω τη φωνή μου προκειμένου να κάνω το αόρατο ορατό. Με βασικό επιχείρημα λοιπόν το ότι οι σεφ δεν πρέπει να μαγειρεύουμε μόνο για την elite αγνοώντας τα ηθικά ζητήματα που αφορούν τη σίτιση του πλανήτη, συνεργάστηκα με την Ένωση Καθολικών Caritas και φίλους από το χώρο του design, της τέχνης και της μαγειρικής και δημιουργήσαμε το Refettorio Ambrosiano στο οποίο συγκεντρώναμε καθημερινά “άσχημα” τρόφιμα τα οποία στη συνέχεια μετατρέπαμε σε πεντανόστιμα γεύματα που προσφέραμε σε αστέγους. Ήθελα να αποδείξω ότι η σπατάλη φαγητού και η πείνα είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Όταν ολοκληρώθηκε η δράση, μαζί με τη σύζυγό μου ιδρύσαμε τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Food For Soul με σκοπό να προωθήσουμε δυναμικά τη δράση ενάντια στη σπατάλη φαγητού και την καταπολέμηση της πείνας».

Σημειώνεται ότι το χρονικό της pop up πειραματικής κουζίνας του σεφ ανέλαβε να σκηνοθετήσει ο Peter Svatek στο ντοκιμαντέρ «Theater of Life».

Δείτε περισσότερα
World’s 50 Best Restaurants 2018: Το Osteria Francescana ξανά στην κορυφή

Αποκλειστικό: 24 ώρες στο Mirazur

Albert Adrià: O «Ιησούς» της γαστρονομίας