Οι περισσότεροι επιζητούμε να ξεφύγουμε λίγο από την καθημερινότητά μας ταξιδεύοντας και ξεφεύγοντας από το στρες. Μια αεροπορική εταιρεία, λοιπόν, σε αυτό το πλαίσιο αποφάσισε να δημιουργήσει ένα εστιατόριο, που θα σερβίρει μόνο φαγητό αεροπλάνου. Το πρωτότυπο αυτό εστιατόριο βρίσκεται σε εμπορικό κέντρο στην Κουάλα Λουμπούρ και ονομάζεται Santan.

Πιο συγκεκριμένα, η αεροπορική εταιρεία AirAsia, με έδρα τη Μαλαισία, δήλωσε ότι σχεδιάζει να ανοίξει περισσότερα από 100 τέτοια εστιατόρια παγκοσμίως μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Tο μενού, που διατίθεται στο εστιατόριο είναι το ίδιο που σερβίρεται και κατά την πτήση. Το «κυρίως πιάτο» κοστίζει περίπου 3 δολάρια ΗΠΑ και περιλαμβάνει τοπικές λιχουδιές όπως το κοτόπουλο με ρύζι, αλλά και το δημιούργημα-πιάτο της AirAsia« Nasi Lemak Pak Nasser» ένα πιάτο με ρύζι και σάλτσα τσίλι. Επιπλέον στο μενού υπάρχει καφές, τσάι και επιδόρπιο.

Αξίζει να σημειωθεί, βέβαια πως η Μαλαισία και οι γειτονικές χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας προσελκύουν όλο και περισσότερο αμερικανικά εστιατόρια. Για παράδειγμα, η Pizza Domino σχεδιάζει να ανοίξει πάνω από 300 σημεία πώλησης στη Μαλαισία μέχρι το επόμενο έτος. Επίσης, η KFC θα ενισχύσει την παρουσία της στην ασιατική αγορά με 700 εστιατόρια. Η AirAsia είναι επίσης η πρώτη αεροπορική εταιρία που προσφέρει στο έδαφος το γεύμα της. Τέλος, γενικά, οι αεροπορικές εταιρείες προσελκύουν κορυφαίους σεφ από εστιατόρια για να δημιουργήσουν μενού κατά την πτήση, για παράδειγμα η Jet Blue συνεργάστηκε για τα γεύματα της με την Saxon + Parole, που παρέχει γεύματα υψηλής ποιότητας.