Μετά από συστηματική προσπάθεια και εμπεριστατωμένη επιχειρηματολογία, η Ελληνική Ένωση Καφέ πέτυχε την τροποποίηση του νόμου που επιβάρυνε με φόρο κατανάλωσης τις ελληνικές εξαγωγές καφέ.

Από τις αρχές του 2017 που επιβλήθηκε ο φόρος κατανάλωσης στις ελληνικές εξαγωγές καφέ, η Ελληνική Ένωση Καφέ είχε διατυπώσει τις αντιρρήσεις της υποστηρίζοντας ότι επιβάρυνε τόσο το εξαγώγιμο προϊόν που τελικά ήταν μη ανταγωνιστικό στις διεθνείς αγορές.

Ιδιαίτερα με την εφαρμογή του νόμου με τον οποίο επιβλήθηκε ο φόρος κατανάλωσης στον καφέ από 1/1/2017, δημιουργήθηκε σημαντικό πρόβλημα σε όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις καφέ με εξαγωγική δραστηριότητα καθώς δεν είχε προβλεφθεί η επιστροφή του φόρου κατανάλωσης όταν το τελικό προϊόν δεν καταναλώνεται στην Ελλάδα, αλλά εξάγεται.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αναχαιτιστεί η αξιόλογη, μακροχρόνια προσπάθεια των ελληνικών επιχειρήσεων να κατακτήσουν αγορές εκτός Ελλάδας αφού τα προϊόντα με την επιβάρυνση του φόρου κατανάλωσης έγιναν μη ανταγωνιστικά.  Πολλές επιχειρήσεις, μάλιστα, αναγκάστηκαν να επιδοτήσουν τις εξαγωγές τους για να διατηρήσουν την πελατεία τους.

Από την πρώτη στιγμή η Ελληνική Ένωση Καφέ είχε θέσει ως στόχο, όσο ο φόρος κατανάλωσης στον καφέ δεν καταργούνταν, να γίνει τροποποίηση του νόμου ώστε να μην επιβαρύνονται οι εξαγωγείς και να δοθεί εκ νέου ώθηση στις εκτός συνόρων δραστηριότητες. Με τις εμπεριστατωμένες μελέτες και σχέδιο προτάσεων που εκπόνησε, εξασφάλισε τον Δεκέμβριο 2020 να ψηφιστεί η τροποποίηση του αρχικού νόμου και πριν λίγες μέρες να υπογραφεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Συγκεκριμένα, με την υπ΄αρ. Α. 1066/23.03.2021 απόφαση επιλύεται το πρόβλημα της επιστροφής του φόρου κατανάλωσης για τα προϊόντα καφέ που εξάγονται ή αποστέλλονται σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται υγιείς δυνάμεις της αγοράς, να ενισχύεται την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων καφέ με εξαγωγική δραστηριότητα και βέβαια, να τονώνεται ο κλάδος που έχει πληγεί ιδιαίτερα από το παρατεταμένο lockdown.

Δείτε επίσης:

Καφές ή τσάι: οι αναγνώστες του olivemagazine.gr ψήφισαν καφέ!

Ο ελληνικός καφές βοηθάει και στη χώνεψη!

Και όμως υπάρχει επιστημονική εξήγηση γιατί μας αρέσει ο καφές