Η τιμή του καφέ σε παγκόσμιο επίπεδο έχει αυξηθεί κατά 21,6 % φτάνοντας $3.65 (3.15 ευρώ) το κιλό, σύμφωνα με την IBISWorld (εταιρεία έρευνας).

Τα ετήσια στοιχεία του συνόλου δεδομένων είναι ο μέσος όρος των μηνιαίων τιμών των κόκκων καφέ arabica και robusta πράσινου ή ωμού.

Τι κρύβεται πίσω από την αύξηση της τιμής; Τα καιρικά φαινόμενα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή έχουν επηρεάσει τις βασικές περιοχές παραγωγής καφέ και έτσι έχουν ξεκινήσει τα προβλήματα εφοδιασμού. Η ξηρασία και ο έντονος παγετός εκτιμάται ότι έχουν καταστρέψει περίπου το 20 % των φυτών καφέ της Βραζιλίας. Η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός καφέ στον κόσμο και αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ της παγκόσμιας προσφοράς. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εισαγωγής Αυστραλίας για προϊόντα καφέ μετά την Ελβετία, σύμφωνα με τα στοιχεία της DFAT και του ABS.

Η ανεπάρκεια καφέ θα μπορούσε να συμβεί
Τα παραδείγματα που διαβάζουμε και στον διεθνή Τύπο παρουσιάζουν μια ανησυχητική εικόνα. Ο εισαγωγέας Μαρσέλο Μπρούσι από την Αυστραλία πληρώνει περίπου 45% για την ποικιλία κόκκων καφέ που προμηθεύεται από τη Βραζιλία. Ο κ. Μπρούσι, ο οποίος είναι επίσης μέλος του Brazil Specialty Coffee Association, είπε ότι η Αυστραλία μπορεί να αντιμετωπίσει έλλειψη καφέ έως τον Νοέμβριο. «Η παραγωγή των καφέ στη Βραζιλία έχει μειωθεί κατά περίπου 25% και αυτό θα επηρεάσει την προσφορά καφέ σε όλο τον κόσμο και στην Αυστραλία. Οι καλλιεργητές μου λένε ότι αυτό θα μπορούσε να διαρκέσει τρία χρόνια».

Αυξήσεις τιμών
Οι καβουρδιστές του καφέ είναι οι επόμενοι στη λίστα. Ένας από αυτούς οι Μπρέντον Μπονάτσι από την πληρώνει επιπλέον από 50 σεντ και $1,50 (1,30 ευρώ) επιπλέον το κιλό για τους κόκκους καφέ που παίρνει από τους εισαγωγείς και προμηθεύει σε 20 καφετέριες. «Αρχίζουμε να έχουμε δυσκολίες με τις καφετέριες ενημερώνουμε για αύξηση τιμών».

Η ζήτηση είναι επίσης ένας παράγοντας
Ο Χάντι Γκαντέρι ειδικός στη διαχείριση της εφοδιαστικής και της εφοδιαστικής αλυσίδας στο Πανεπιστήμιο του Σουίνμπερν, δήλωσε ότι η αυξημένη ζήτηση για καφέ θα διατηρήσει επίσης τις τιμές υψηλές. «Τα lockdown και η εργασία από το σπίτι έχουν δημιουργήσει ζήτηση για καφέ και μηχανές καφέ υψηλής ποιότητας» είπε.

Οι εισαγωγές προϊόντων καφέ στην Αυστραλία αυξήθηκαν κατά περίπου 7 % στα $693 εκατ. πέρυσι. Οι παγκόσμιες εξαγωγές αραβικού κόκκων καφε ανήλθαν σε 82,63 εκατομμύρια σακούλες σε σύγκριση με 78,89 εκατομμύρια σακούλες το προηγούμενο οικονομικό έτος, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ. Οι εξαγωγές Robusta ανήλθαν σε 46,97 εκατομμύρια τσάντες έναντι 48,70 εκατομμύρια τσάντες για το οικονομικό έτος 2019-2020.

Δείτε επίσης:
Τελικά, χαλάει ο καφές;

Στα καλά νέα της ημέρας, ο καφές κάνει καλό στην καρδιά!

Από πού προέρχεται ο καφές που καταναλώνουμε;