Στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης του lockdown μπήκε και η Τσεχία.

Συγκεκριμένα, η τσεχική κυβέρνηση θα επιτρέψει την επαναλειτουργία των εστιατορίων και όλων των καταστημάτων την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, καθώς υποχωρεί το κύμα της πανδημίας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Γιαν Μπλάτνι.

Η χώρα θα περάσει, από το 4ο, στο 3ο επίπεδο της 5βάθμιας κλίμακας κινδύνου, κάτι που σημαίνει ότι όλα τα καταστήματα και τα εστιατόρια θα μπορέσουν να ανοίξουν, αν και με περιορισμένο αριθμό πελατών ώστε να εξασφαλίζεται η τήρηση μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Η εικόνα της εστίασης στην υπόλοιπη Ευρώπη
Η δυτική Ευρώπη από την άλλη, αρχίζει να δρέπει τους καρπούς της αυστηρής καραντίνας. Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα χαλαρώσει σταδιακά τους περιορισμούς, όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα.

Εάν συνεχιστεί η βελτίωση, σε ό,τι αφορά τους αριθμούς των μολύνσεων, η καραντίνα θα αρθεί στις 15 Δεκεμβρίου και θα εφαρμοστεί μόνο απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες (21.00-7.00). Μόνο δύο νύχτες θα μπορούν οι Γάλλοι να κυκλοφορούν ελεύθερα: το βράδυ της 24ης προς την 25η Δεκεμβρίου και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Στην Αγγλία, μετά από lockdown τεσσάρων εβδομάδων, στις αρχές Δεκεμβρίου θα επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει ταυτόχρονα σε ένα πρόγραμμα μαζικών εξετάσεων του πληθυσμού.«Τα Χριστούγεννα αυτά δεν θα είναι φυσιολογικά και ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς μέχρι την άνοιξη», προειδοποίησε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Tέλος, στη Γερμανία, η συνέχεια του «μερικού lockdown» θα συνεχιστεί μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, με κάποια χαλάρωση για την περίοδο των Χριστουγέννων, όπως ανακοίνωσε η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι «η κατάσταση δεν επιτρέπει να άρουμε τους περιορισμούς του Νοεμβρίου»,

Δείτε επίσης:
Lockdown: Προβληματίζει το άνοιγμα της εστίασης

Παράταση μερικού lockdown μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου στη Γερμανία

Τα νέα σενάρια για το άνοιγμα της εστίασης