Έχουμε αναφερθεί επανειλημμένως στο γεγονός, ότι υπάρχει μία νέα τάση στο πιο υγειινό τρόπο ζωής και στο πιο «πράσινο» τρόπο ζωής. Στο πλαίσιο αυτό άρθρο της DW αναφέρει πως αυτό έχει αγγίξει πια μέχρι τον αφρώδη οίνο. Στη Γερμανία οι πωλήσεις αφρώδους οίνου χωρίς αλκοόλ αυξήθηκαν φέτος κατά 5% και με νέες τεχνικές οι οινοπαραγωγοί υπόσχονται καλύτερη ποιότητα.

Ειδικότερα, η ζήτηση της «γερμανικής σαμπάνιας» ή πιο σωστά, του γερμανικού αφρώδους οίνου δίχως αλκοόλ διαγράφει τα τελευταία χρόνια ανοδική πορεία στη Γερμανία και μάλλον οι πωλήσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται και τα επόμενα χρόνια, εκτιμά η εκπρόσωπος των Γερμανών Παραγωγών Αφρώδους Οίνου. Συγκεκριμένα, η ζήτηση για αφρώδη οίνο χωρίς αλκοόλ διαγράφει ανοδική πορεία εδώ και τρία, τέσσερα χρόνια, από τότε που ο υγιεινός τρόπος ζωής έγινε μόδα και στη Γερμανία. Υπολογίζεται ότι το 5% των πωλήσεων αφρώδους οίνου αντιστοιχεί σε μη αλκοολούχες «γερμανικές σαμπάνιες».

Όπως τονίζεται στο άρθρο, πριν από δέκα χρόνια η γεύση των μη οινοπνευματωδών κρασιών και της «γερμανικής σαμπάνιας» δεν ήταν καλή, ωστόσο χάρη στις νέες τεχνικές έχουν αλλάξει πολλά προς το καλύτερο. Αντί για την εκ των υστέρων αφαίρεση του αλκοόλ με πολύπλοκες διαδικασίες φαίνεται ότι ένας αφρώδης οίνος με λιγότερο αλκοόλ είναι σαφώς προτιμότερος. Για να διασφαλιστεί η καλή και γεμάτη γεύση, ένα αφρώδες κρασί χρειάζεται αλκοόλ, λέει, κάτι που επιτυγχάνεται χάρη στον πρώιμο τρύγο. Έτσι, το ποσοστό αλκοόλης περιορίζεται στο 10%-12%. Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας «Schloss Vaux» Κρίστοφ Γκραφ προτείνει ως εναλλακτική λύση στον συμβατικό αφρώδη οίνο, ένα αφρώδες ποτό με μαύρο φραγκοστάφυλα (Cassis): «Για να τσουγκρίσουν σε μια χαρά, μια γιορτή οι άνθρωποι επιθυμούν ένα ποτό ιδιαίτερο ακόμα κι αν δεν περιέχει αλκοόλη».