Ο σεφ του Relae, ενός εκ των κορυφαίων εστιατορίων της Κοπεγχάγης, αμφισβητεί ανοιχτά και με επιχειρήματα το νέο βραβείο του διεθνούς γαστρονομικού Οδηγού Michelin για την «πράσινη» γαστρονομία.

Ο σεφ Κρίστιαν Φ. Πουγκλίσι ισχυρίζεται ότι έκανε μια έρευνα σχετική με τα βασικά κριτήρια αξιολόγησης των εστιατορίων προκειμένου να εξακριβωθεί η φιλοσοφία τους για τη βιώσιμη γαστρονομία και τα συμπεράσματα δεν ήταν και τόσο ευχάριστα. Σε ένα μακροσκελές κείμενο της κοινότητας του εστιατορίου, ο Ιταλός σεφ με σκληρό λόγο αμφισβητεί τα κριτήρια τα οποία, όπως αναφέρει, περιλαμβάνουν τηλεφωνική επικοινωνία με τα εστιατόρια ρωτώντας για τις βιώσιμες πρακτικές που ακολουθούν. «Είναι ασεβές απέναντι σε όσους λαμβάνουν σοβαρά υπόψη το συγκεκριμένο θέμα στη βιομηχανία της εστίασης. Βλάπτει την αξιοπιστία των εστιατορίων που εφαρμόζουν βιώσιμες πρακτικές τις οποίες ακολουθούν και άλλες επιχειρήσεις», αναφέρει ο σεφ λέγοντας ότι όταν πρωτοάκουσε για το βραβείο συμφώνησε απόλυτα με την πρωτοβουλία. «Ενθουσιάστηκα ακούγοντας ότι ο Οδηγός Michelin λαμβάνει σοβαρά υπόψη το θέμα της βιωσιμότητας. Μετά από τόσα χρόνια που οι σεφ σχημάτιζαν τέλεια τετράγωνα και ρολά από ψάρι και κρέας, δεν ήταν ώρα να “λυτρωθούν”; Θα αντεπεξέλθουν άραγε στην πρόκληση του χώρου της “υψηλής γαστρονομίας” να αλλάξουν εντελώς τις πρακτικές τους αντικαθιστώντας τες με κάποιες πιο υπεύθυνες που θα κάνουν τον κόσμο καλύτερο;» Ο σεφ δεν εμβαθύνει περισσότερο στο πώς διασταύρωσε τις πληροφορίες για διαδικασία που ακολουθεί η κριτική επιτροπή για να απονείμει το βραβείο γιατί ο Οδηγός φροντίζει να παραμείνει μυστική κάθε λεπτομέρεια που αφορά κάθε βράβευση. «Μόνο ένα τηλεφώνημα είναι αρκετό για να βρεθεί το συγκεκριμένο βραβείο δίπλα ακριβώς από τα αστέρια Michelin. Όπως συνέβη με 10 εστιατόρια στη Δανία, 26, στην Σκανδιναβία, 50 στη Γαλλία».

Ο Πουγκλίσι υποστηρίζει ότι έχει δεσμευτεί απέναντι στο κομμάτι των βιώσιμων πρακτικών που ακολουθεί στο εστιατόριό του, τις λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη και η εφαρμογή τους περιλαμβάνει σκληρή δουλειά και θυσίες.

Ο Οδηγός Michelin δεν έχει απαντήσει στην κριτική του σεφ.

Διαβάστε επίσης

Το νέο βραβείο του Michelin τιμά τη βιώσιμη γαστρονομία

Michelin Γαλλίας 2019: Οι μεγάλες ανατροπές και το τρίτο αστέρι του Mauro Colagreco

Michelin: Σεφ – επαναστάτες που επέστρεψαν τ’ αστέρια τους

Φωτογραφία: Facebook Christian F. Puglisi