Το International Taste Institute είναι ένας θεσμός που απαρτίζεται από τους καλύτερους σεφ και σομελιέ του κόσμου. Κάθε χρονιά αποφασίζουν για το ποια είναι τα καλύτερα προϊόντα ανά τον κόσμο, ψηφίζοντας ανάμεσα σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων που κατατίθενται από τους παραγωγούς για αξιολόγηση. Το 2021 παρατηρήθηκε μια αύξηση 45% στον αριθμό των προς αξιολόγηση προϊόντων στις γευστικές αξιολογήσεις του Ινστιτούτου, με μια πολύ μεγάλη ανάπτυξη στην υποβολή προϊόντων σχετικών με την υγεία και την βιωσιμότητα.

Τα βραβεία διακρίνονται σε Superior Taste Awards και Βραβεία Prestige. Τα Superior Taste Award απονεμήθηκαν φέτος σε 2.218 προϊόντα. Η διάκριση αυτή δίδεται σε προϊόντα που συναντούν ή ξεπερνούν τις προσδοκίες των σεφ και των σομελιέ μας. Τα βραβευμένα προϊόντα είναι σωστά φτιαγμένα, ισορροπημένα και νόστιμα. Κάθε χρόνο αξιολογούνται χιλιάδες προϊόντα, ενώ μόνο τα πολύ καλά προϊόντα βραβεύονται. Για να βραβευτούν τα προϊόντα, αρκεί να είναι σωστά φτιαγμένα, ισορροπημένα και νόστιμα. Τα βραβεία Prestige αφορούν προϊόντα που διατηρούν σταθερά την υψηλή ποιότητα των προϊόντων τους μέσα στο χρόνο. Διακρίνονται σε Crystal Taste Awards, τα οποία απονέμονται σε προϊόντα τα οποία έχουν λάβει 3 αστέρια για 3 συνεχόμενες χρονιές και Diamond Taste Awards, που δίδονται σε προϊόντα τα οποία έχουν λάβει 3 αστέρια 7 φορές μέσα σε μια περίοδο 10 χρόνων. Φέτος απονεμήθηκαν 39 βραβεία Prestige. (29 Crystal και 10 Diamond Taste Awards).

Η λίστα με τα βραβευμένα προϊόντα του 2021 βρίσκεται στη σελίδα του International Taste Institute

Τα βραβεία που έλαβε η χώρα μας
Η χώρα μας φέτος έλαβε 2 από τα 10 Prestige Awards. Πιο συγκεκριμένα, την υψηλότατη διάκριση έλαβαν: το “Φυσικό Μεταλλικό νερό Σέλι”από την εταιρία Σ. Μεντεκίδης Α.Ε. και το νερό “Πηγές Κωστηλάτας στην Ήπειρο” από την εταιρία Πηγές Κωστηλάτας Α.Ε.

Παράλληλα, η χώρα μας έλαβε πάνω από 175 βραβεία Superior Taste Award. Παρά τις δυσμενείς συνθήκες, τα ελληνικά προϊόντα απέδειξαν ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υψηλές απαιτήσεις των διακεκριμένων σεφ και σομελιέ. Σύμφωνα με πολλούς Έλληνες εξαγωγείς, σε μια περίοδο όπου οι εμπορικές συναντήσεις γίνονται κυρίως online, το Superior Taste Award είναι το εργαλείο το οποίο τους βοηθά να αποδείξουν στους αγοραστές του εξωτερικού την εξαιρετική γεύση των προϊόντων τους.

Στόχος του International Taste Institute να γίνει ο κόσμος ένα πιο νόστιμο μέρος
Η επιτροπή του Ιnternational Taste Institute κάθε χρόνο βάζει πολύ υψηλά τον πήχη. Το 2021, παρά τις αντίξοες συνθήκες παγκοσμίως, κατάφεραν να συγκεντρώσουν πολύ υψηλού επιπέδου διεθνείς σεφ και σομελιέ για τις αξιολογήσεις του 2021, κρατώντας όλα τα αυστηρά μέτρα ασφάλειας για την υγεία όλων. Συνεχής παρότρυνση της επιτροπής προς τους παραγωγούς είναι να βελτιώνουν συνεχώς την ποιότητα των προϊόντων τους, ώστε να γίνει ο κόσμος ένα νόστιμο μέρος.

Στο επίκεντρο η υγεία και η βιωσιμότητα
Στο πρώτο μισό του 2021, παρατηρήθηκε μια πολύ μεγάλη ανάπτυξη στην υποβολή προϊόντων σχετικών με την υγεία και τη βιωσιμότητα. Οι παραγωγοί αγωνίζονται να αλλάξουν την αντίληψη του κόσμου ότι τα φυτικά ή vegan προϊόντα είναι λιγότερο νόστιμα. Παράλληλα, έχουν την τάση να επηρεάζονται από συστήματα διατροφικής αξιολόγησης όπως η Ευρωπαϊκή κλίμακα Nutri-Score, αναδιαμορφώνοντας τα προϊόντα τους, για να τροποποιήσουν τις θρεπτικές τους αξίες. Και εδώ, η γεύση είναι υψίστης σημασίας. Η βελτίωση των θρεπτικών αξιών ενός προϊόντος με τη χρήση λιγότερου αλατιού, ζάχαρης ή λίπους συχνά επηρεάζει σημαντικά τη γεύση, κάτι το οποίο πρέπει να αντισταθμιστεί με καινοτόμους τρόπους.