Σε έναν παγκόσμιο δείκτη υγείας που κατέταξε 169 χώρες βάσει κριτηρίων, όπως το προσδόκιμο ζωής και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, η ιστοσελίδα Bloomberg.com έδωσε στην Ισπανία τον τίτλο της πιο υγιούς χώρας.

Μελέτη του 2018 παρατήρησε ότι έχουν μειωθεί τα ποσοστά εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και θανάτων από καρκίνο την τελευταία δεκαετία στην Ισπανία, κάτι το οποίο πολύ πιθανό να ευθύνεται στο γεγονός ότι οι κάτοικοί της ακολουθούν το μεσογειακό τρόπο διατροφή, Με άλλα λόγια το διαιτολόγιό τους περιλαμβάνει πληθώρα φρέσκων φρούτων και λαχανικών, ψαριών, οσπρίων και ελαιόλαδο και λιγοστή ποσότητα κρέατος. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2018 στο The New England Journal of Medicine διαπίστωσε ότι από τους 7.447 συμμετέχοντες οι οποίοι διέτρεχαν υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο, όσοι ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή και κατανάλωναν εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ή καρύδια είχαν μικρότερη συχνότητα εμφάνισης σημαντικών καρδιακών προβλημάτων σε σύγκριση με όσους ακολουθούσαν μια δίαιτα μειωμένου λίπους.

Το top 5 των χωρών με τους πιο υγιείς κατοίκους συμπληρώνει η Ιταλία, η Ισλανδία, η Ιαπωνία και η Ελβετία. Η Κύπρος βρίσκεται στην 21η θέση, ενώ η Ελλάδα στην 26η. Την τελευταία θέση (56η) κατέχει η Βόρεια Μακεδονία.