Μία ελβετική gruyère κέρδισε τον τίτλο του καλύτερου τυριού στον κόσμο, στον φετινό διεθνή διαγωνισμό τυριού «World Champion Cheese Contest», που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια στο Γουινσκόνσιν.

Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς τυριού στον κόσμο, όπου συμμετέχουν παραγωγοί από περίπου 26 χώρες. Φέτος, οι συμμετοχές ήταν συνολικά 3.667. Νικητής στέφθηκε ο παραγωγός Michael Spycher του ελβετικού «Mountain Dairy Fritzenhaus», που παρουσίασε στον διαγωνισμό μία gruyère.

Σημειώνεται ότι η gruyère, η γραβιέρα της Ελβετίας, είναι το κορυφαίο τυρί της χώρας. Ξεκίνησε να φτιάχνεται το 1115 στο καντόνι του Fribourg και στις περιοχές γύρω από το μικρό χωριό της Gruyère. Πάντα σε μεγάλα κεφάλια των 35 κιλών, τα οποία για να γίνουν χρειάζονται από 400 κιλά γάλα το καθένα. Έχει υφή λαστιχωτή, που συνάμα αντιστέκεται στο δόντι, το άρωμά της είναι συναρπαστικό και πολύπλοκο. Τρώγεται σκέτη ως επιτραπέζιο τυρί, συνοδεία ενός λευκού αρωματικού κρασιού, αλλά και ενός κόκκινου, ώριμου, φρουτώδους και ξηρού κρασιού.

Δείτε επίσης:
Γραβιέρα: Επιτραπέζιο τυρί με καταγωγή

Τυριά κατάλληλα για σουφλέ

Το τρένο σοκολάτας είναι η απόλυτη γαστρονομική εμπειρία της Ελβετίας