Στην Ιταλία το gelato είναι υπόθεση που παίρνουν πολύ σοβαρά, αυτό είναι γνωστό. Στο διαγωνισμό World Gelato Tour, λοιπόν, το πρώτο βραβείο βρέθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, πού αλλού; Σε ιταλικά χέρια.

Ο διαγωνισμός διήρκεσε τρία χρόνια και τον τίτλο διεκδίκησαν παραγωγοί gelato απ’ όλο τον κόσμο. Ο ανταγωνισμός λοιπόν ήταν μεγάλος όμως νικητήρια ανακηρύχθηκε μια gelateria που βρίσκεται στην Ούμπρια της Ιταλίας.

gelato-crispini

Πριν την τελική επιλογή που έγινε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ρίμινι της Ιταλίας, προηγήθηκαν τοπικοί αγώνες σε Σικάγο, Τόκιο, Βερολίνο, Ντουμπάι, Μελβούρνη, Βαλένθια, Ρώμη, Σικάγο και Όστιν και Σεντσέν. Στην τελική δοκιμασία συμμετείχαν 36 παραγωγοί gelato ανάμεσα στους οποίους ξεχώρισε ο Alessandro Crispini από την Gelateria Crispini. Οι κριτές ενθουσιάστηκαν με το κλασικό gelato φιστίκι, μια πολύ δημοφιλή γεύση στην Ιταλία. Η εκδοχή του Crispini περιείχε διαφορετικούς τύπους σιτσιλιάνικου φιστικιού που είχαν καβουρδιστεί για 24 ώρες για να απελευθερωθεί η βαθιά γεύση τους. Στη συνέχεια τα φιστίκια ανακατεύτηκαν με λωβούς βανίλιας και καραμελωμένη ζάχαρη πριν αναμιχθούν με την κρέμα ενώ τη διαφορά στη συνταγή κάνει και η διακριτική προσθήκη θαλασσινού αλατιού μετά την ολοκλήρωση της παρασκευής για να δοθεί ένταση στη γεύση.