Και τα τέσσερα γλυκά μοσχάτα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου προκρίθηκαν και τιμήθηκαν με βραβεία, ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε δεκαεπτά χιλιάδες ετικέτες του διεθνούς αμπελώνα, κατά το διαγωνισμό Decanter 2019.

Το πολύπλοκο Samos Nectar βαθμολογήθηκε με 91/100 και απέσπασε Ασημένιο μετάλλιο. Την ίδια εξαιρετική βαθμολογία απέσπασαν και τα μυρωδάτα Samos Grand Cru και Samos Vin Doux. Πολύ κοντά με 90/100 και Ασημένιο μετάλλιο τιμήθηκε και το ισορροπημένο Samos Anthemis.

Ο ιδιαιτέρως απαιτητικός διεθνής αυτός διαγωνισμός διάρκειας δύο εβδομάδων, έχει θεσπίσει και τηρεί αυστηρούς όρους αξιολόγησης των οίνων. Διακόσιοι ογδόντα κριτές, εκ των κορυφαίων ειδικών στο χώρο του κρασιού (Masters of Wine και Master Sommeliers) πραγματοποίησαν τυφλές γευστικές δοκιμές σε περίπου 17.000 κρασιά από 57 χώρες.

Μέσα σε αυτήν τη «θάλασσα» ετικετών και με άκρως αξιόπιστα κριτήρια για τις τελικές βαθμολογίες, τα κρασιά του ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ κατέλαβαν επάξια τη δική τους περίοπτη θέση ανάμεσα στα βραβευμένα του παγκόσμιου αμπελώνα.

Καθώς ο διεθνής ανταγωνισμός αυξάνει και οι ετικέτες των κρασιών πληθαίνουν, είναι ενθαρρυντικό κι ελπιδοφόρο το ότι το «άσπρο μοσχάτο Σάμου» που καλλιεργείται στις ορεινές αναβαθμίδες του πανέμορφου νησιού της Σάμου, εξακολουθεί να πρεσβεύει περήφανα το ελληνικό κρασί και το Συνεταιρισμό, αλλά και το μόχθο των ντόπιων αμπελουργών.