Στο παραδοσιακό προϊόν του Πηλίου, το Πετιμέζι από Φιρίκια, απονεμήθηκε βραβείο ανώτερης γεύσης (Superior Taste Award), από το Διεθνές Ινστιτούτο Γεύσης και Ποιότητας (iΤQi). Το πετιμέζι ΖΑΓΟΡΙΝ, παράγεται από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς Πηλίου – ZAGORIN, σε αποκλειστική συνεργασία με τον Γυναικείο Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς που διαθέτει πιστοποιημένους χώρους επεξεργασίας της πρώτης ύλης.

Το προϊόν εστάλη προς αξιολόγηση από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς, στον διεθνή φορέα που εδρεύει στις Βρυξέλλες και συγκροτείται από ενώσεις καταξιωμένων σεφ και σομελιέ, εκπρόσωποι των οποίων απαρτίζουν και την αρμόδια επιτροπή γευσιγνωσίας. Αναλυτικότερα, πρόκειται για 175 άτομα που αντιπροσωπεύουν τις 15 πιο φημισμένες ενώσεις της Ευρώπης. Οι έμπειροι γευσιγνώστες δοκιμάζουν το προϊόν «με κλειστά μάτια», χωρίς να γνωρίζουν ούτε την εταιρία που το παρασκευάζει, ούτε όμως και την προέλευσή του. Επίσης, oι διαδικασίες που εφαρμόζει ο φορέας International Taste & Quality Institute είναι πιστοποιημένες με ISO 9001.
Η βαθμολογία που έλαβε το Πετιμέζι από τα Φιρίκια Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης “Πηλίου” του Συνεταιρισμού, ήταν αρκετά υψηλή και του απονεμήθηκε βραβείο ανώτερης γεύσης δύο χρυσών αστέρων, εντάσσοντας το στα 1850 τρόφιμα από 90 χώρες που βραβεύτηκαν για το 2018.

molasses-apples firikia P.D.O. - Αντίγραφο

Πρόκειται για 100% συμπύκνωμα και φτιάχνεται χωρίς την προσθήκη συντηρητικών, χρωστικών και ζάχαρης. Αποτελεί παραδοσιακή γλυκαντική ουσία της Πηλιορείτικης γαστρονομίας γνωστή στους ανθρώπους εδώ και αιώνες και συγκεντρώνει τα περισσότερα χαρακτηριστικά του μήλου. Το πετιμέζι βρισκόταν στα ντουλάπια των Ζαγοριανών νοικοκυριών για αρκετές δεκαετίες, μέχρι που εξοστρακίστηκε από τη ζάχαρη. Το εξαιρετικό του άρωμα και οι θεραπευτικές του ιδιότητες ήταν αυτά που έκαναν το πετιμέζι μία συνηθισμένη τροφή για τα παιδιά, αλλά και ένα ευχάριστο «φάρμακο» για τον ερεθισμένο λαιμό. Οι τηγανίτες, οι λουκουμάδες και το γιαούρτι στολίζονταν κατάλληλα με το φυσικό αυτό σιρόπι. Το πετιμέζι έχει αρχίσει όμως να εισβάλει ξανά στις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων από τις σύγχρονες γκουρμέ κουζίνες, ως τελευταία λέξη της μόδας στις γλυκές και αλμυρές αλχημείες των σεφ. Το σκούρο αυτό παχύρευστο ελιξίριο, «το μέλι των Κενταύρων», προσφέρει σε μεγάλο βαθμό ενέργεια και υψηλά ποσοστά σιδήρου και ασβεστίου. Ξεχωρίζει ως ένας «γλυκός» σύμμαχος για φυσικό σίδηρο στις περιόδους εγκυμοσύνης και θηλασμού, με έντονη αντικαταθλιπτική δράση. Είναι ένα τρόφιμο το οποίο μπορεί να καταναλωθεί άφοβα από όλες της ηλικίες και τις κατηγορίες ανθρώπων καθώς συμπληρώνει μια ισορροπημένη διατροφή σε θρεπτικά συστατικά.

ΖΑΓΟΡΙΝ ΝΕΟ 16-16

Η βράβευση πιστοποιεί την γεύση και την ποιότητά του, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για ένα από τα καλύτερα προϊόντα που παράγονται στον Νομό Μαγνησίας. Η ισχύς της πιστοποίησης είναι για μια τριετία.
Το προϊόν αποτελεί το πρώτο εγχείρημα στον τομέα της μεταποίησης από τον αιωνόβιο Συνεταιρισμό, που έχει στο ενεργητικό του αρκετές ακόμα επιτυχίες. Κορυφαία στιγμή το 1996, 80 χρόνια μετά την ίδρυσή του το 1916, η κατοχύρωση με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης για τα μήλα Ζαγοράς Πηλίου που είναι τα πρώτα Π.Ο.Π. μήλα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα την ίδια χρονιά ξεκίνησε η αποκλειστική κυκλοφορία τους με το οβάλ αυτοκόλλητο γνησιότητας. Τα ζουμερά και γευστικά μήλα ZAGORIN έχουν κατακτήσει τις αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Το συμπύκνωμα διατίθεται σε διάφορα καταστήματα του τόπου αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει με μια σχετική διαδικτυακή αναζήτηση στην ιστοσελίδα του Συνεταιρισμού Ζαγοράς, https://zagorin.gr/petimezi/. Στην ίδια ενότητα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν και συνταγές με πετιμέζι ZAGORIN από Π.Ο.Π Φιρίκια Πηλίου.