Την παχυσαρκία έχει βάλει στόχο να καταπολεμήσει ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Συγκεκριμένα, ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει τη Δευτέρα ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ύστερα από την δημοσίευση μελέτης που επισήμανε πως η παχυσαρκία αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για τον κορωνοϊό.

«Ο Covid-19 μας υπενθύμισε τους άμεσους και μακροπρόθεσμους κινδύνους από το παραπάνω κιλά, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης. «Θα παροτρύνουμε τους πολίτες να αδράξουν την ευκαιρία για να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους και να λάβουν απλά μέτρα για να χάσουν βάρος, να ζήσουν πιο υγιεινά, αλλά και να μειώσουν την πίεση στο NHS (Σύστημα Δημόσιας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου)».

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των αναμενόμενων μέτρων είναι η πλήρης απαγόρευση της διαφήμισης για fast food στο διαδίκτυο και πριν από τις 21:00 στην τηλεόραση, η υποχρεωτική αναγραφή από εστιατόρια και αλυσίδες καταστημάτων εστίασης των θερμίδων σε κάθε πιάτο στα μενού τους ή ακόμα και την υποχρέωση να αναφέρουν τις θερμίδες τα καταστήματα οινοπνευματωδών στα μπουκάλια τους.

Εκτός από την επέκταση των πτερύγων στο εσωτερικό του NHS που θα ασχολούνται με την απώλεια βάρους, ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να ανακοινώσει πιλοτικά προγράμματα για την προώθηση του περπατήματος και της ποδηλασίας σε γειτονιές με κακά υγειονομικά ποσοστα. Οι γενικοί ιατροί θα είναι σε θέση να «συνταγογραφούν ποδηλατικές συνεδρίες» στις περιοχές αυτές, οι οποίες θα διευκολύνονται με την παροχή εξοπλισμού και τη δημιουργία ξεχωριστών ποδηλατοδρόμων.

Η ανακοίνωση του σχεδίου κατά της παχυσαρκίας συμπίπτει χρονικά με την πρόσφατη μελέτη των αγγλικών υγειονομικών αρχών (PHE) που διαπιστώνει πως τα παχύσαρκα άτομα είχαν κατά 40% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από το νέο κορvωνοϊό.

Σηματοδοτεί δε, μια στροφή 180 μοιρών για τον ίδιο τον Βρετανό πρωθυπουργό, ο οποίος είχε προηγουμένως ταχθεί κατά του «φόρου επί των αμαρτιών μας» και μιας «μητρικής» προσέγγισης του ρόλου του κράτους. Ο ίδιος πάντως χρειάσθηκε να νοσηλευτεί την περασμένη άνοιξη σε μονάδα εντατικής θεραπείας μετά την προσβολή του από την Covid-19, αποδίδοντας πολλές φορές τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του, μεταξύ άλλων, στο βάρος του.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, σχεδόν τα δύο τρίτα των ενηλίκων (63%) έχουν σωματικό βάρος πάνω από τα όρια που αυτό θεωρείται υγιές, με το 36% από το ποσοστό αυτό να είναι υπέρβαρο και το 28% παχύσαρκο, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Επίσης, ένα στα τρία παιδιά ηλικίας 10 έως 11 ετών είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο.

Τέλος, σημειώνουμε πως η χρηματοδότηση για το συγκεκριμένο πρότζεκτ τα 10 εκατομμύρια λίρες (11 εκατομμύρια ευρώ). Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, το σχέδιο «Με ΚαλύτερηΥγεία» στόχο έχει να βοηθήσει 35 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή, περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού της Βρετανίας, να χάσουν βάρος ή να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Διαβάστε επίσης:
Χαρδαλιάς: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους

Chef d’ Oeuvre: Σπουδές υψηλού επιπέδου στον τομέα της γαστρονομίας
Το Λιμάνι στην Παλαιά Φώκαια γιορτάζει τα 40 χρόνια του κερνώντας ποτά