Η Ελέν Αρμαντιέ πίστευε ότι η καριέρα της ως σεφ είχε τελειώσει, όταν αναγκάστηκε να κλείσει το εστιατόριό της στο κέντρο της γαλλικής πόλης Ρεν, καθώς δυσκολευόταν να αντεπεξέλθει στα έξοδα. Δεν φανταζόταν ποτέ ότι σύντομα θα μιλούσε όλη η πόλη για αυτή και τα πιάτα της.

Όλα ξεκίνησαν όταν αποφάσισε να κάνει το σαλόνι της…εστιατόριο! Μπορεί η αδειοδότηση να της πήρε 3 χρόνια, καθώς ήταν αναγκαίο να υπάρχουν όλες οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την ανέγερση ενός μαγαζιού, όπως για παράδειγμα ειδική ράμπα για πρόσβαση αναπήρων, αλλά τελικά το αποτέλεσμα την αποζημίωσε και μάλιστα με το παραπάνω. Το Numéro 13 άνοιξε τελικά της πόρτες του το Σεπτέμβριο του 2017 με την Ελέν να ανυπομονεί να γεμίσουν τα 15 τραπεζάκια που είχε στρώσει για τους υποψήφιους πελάτες της στο σαλόνι της. Πολύ σύντομα τα τραπέζια όχι μόνο γέμιζαν κάθε μεσημέρι, αλλά δημιουργούταν και ουρά έξω από την πόρτα της με δεκάδες πεινασμένους πελάτες να ανυπομονούν να δοκιμάσουν τα πιάτα της.

Το εστιατόριό της είναι αυτό που λέμε one woman show, καθώς η Ελέν είναι αυτή που μαγειρεύει και ύστερα σερβίρει όλα τα φαγητά. Αυτό, όπως δηλώνει η ίδια όχι μόνο δεν την κουράζει παρά τα 58 της χρόνια, αλλά ελπίζει να το κάνει για μια ζωή. «Η μαγειρική με κάνει ευτυχισμένη, είναι το μόνο επάγγελμα που έχω κάνει και δεν βαριέμαι. Αν έχω καλή υγεία, θα μείνω στο εστιατόριο ως τα 70 μου», λέει.

Το πιο in σαλόνι της πόλης είναι ανοικτό μόνο το μεσημέρι, ενώ κλείνει τα Σαββατοκύριακα. Η μόνη μέρα που μπορεί να το επισκεφθεί κανείς απόγευμα είναι η Τετάρτη, όπου λειτουργεί σαν Salon de thé. «Φροντίζω να έχω μόνο εποχικά προϊόντα και εκλεκτά υλικά. Ηθελα να κάνω ένα μέρος που να θυμίζει οικογενειακό τραπέζι, cosy, κάπως σαν τα σαλόνια τσαγιού στην Αγγλία», λέει. «Εδώ νιώθω πολύ άνετα, είναι το σπίτι μου», συνεχίζει προσπαθώντας να «δικαιολογήσει» την επιτυχία της.

info
13 Rue Jean Racine, 35000 Rennes, Γαλλία