Έχουμε ξαναναφερθεί στα «εκτυπωμένα» τρόφιμα κάνοντας ειδική μνεία σε έναν νεαρό εφευρέτη, που ανακάλυψε ένα τρισδιάστατο εκτυπωτή σοκολάτας, στο ίδιο πλαίσιο ακολουθούν και τα κάτωθι νέα, ωστόσο για τα ελληνικά δεδομένα.

Εκτυπωμένες σοκολάτες, ζυμαρικά, μπισκότα, χάμπουργκερ, αλλά και φλιτζανάκια του καφέ είναι μερικά από τα τρόφιμα και χρηστικά βρώσιμα αντικείμενα, που θα μπορεί να προμηθεύεται ο Έλληνας καταναλωτής στο άμεσο μέλλον. «Εντός του 2021 θα αποτελεί πραγματικότητα για τον Έλληνα καταναλωτή», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κύριος ερευνητής στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ -Δήμητρα (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), Δημήτρης Κατσαντώνης. «Η φαντασία των σκηνοθετών και σεναριογράφων περνά σταδιακά στην πραγματική ζωή», λέει ο κ. Κατσαντώνης, επισημαίνοντας πως «υπάρχει μεγάλη εξέλιξη σήμερα και σε αυτό το πεδίο, αν και η εκτύπωση φαγητού είναι στα σπάργανα ακόμη στη χώρας μας».

Πάντως, από τον περασμένο Ιούλιο, ο ΕΛΓΟ- Δήμητρα έχει στα εργαστηρια του, στη Θεσσαλονίκη, τον 3D εκτυπωτή τροφίμων που προμηθεύτηκε από την Ισπανία και σήμερα, όπως επισημαίνει ο ερευνητής, «βρισκόμαστε στη διαδικασία σταθεροποίησης των ζυμών που θα δώσουμε ως συνταγές σε μια εταιρεία, βιομηχανία ή επιχείρηση, σε καταστήματα υγιεινής εντός του 2021, ώστε να τις χρησιμοποιήσει και να σερβίρει εκτυπωμένο φαγητό, σε εκτυπωμένες βρώσιμες συσκευασίες». Έτσι, ένα εκτυπωμένο κάστρο ή ένα διαστημόπλοιο, μια κυψέλη ή ένας κοχλίας, που θα εμπεριέχουν μέσα όλα τα θρεπτικά συστατικά φρούτων και λαχανικών, που δεν είναι ιδιαίτερα αρεστά σε ορισμένους (π.χ. στα παιδιά), θα καταναλώνονται με μεγαλύτερη ευκολία, ενώ ακόμη και ομάδες ατόμων με προβλήματα δυσφαγίας ή άλλου τύπου θα μπορούν να διευκολύνονται στην προετοιμασία των γευμάτων τους.

Σημειώνεται, ότι οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές τροφίμων χρησιμοποιούν φρέσκα υλικά και αλλάζουν την ιδέα που έχουμε για το φαγητό και τη γαστρονομία και με δεδομένο ότι η εμφάνιση του φαγητού, αλλά και των πρώτων υλών, μετράει στην ψυχολογία του καταναλωτή οι 3D εκτυπωτές μπορούν να βελτιώσουν σε μεγάλο βαθμό την εμφάνιση ενός γεύματος και να οδηγήσουν τους ανθρώπους να ενδιαφερθούν ξανά για τη διατροφή τους. Τέλος, ένα από τα κλειδιά της τρισδιάστατης εκτύπωσης (αλλά όχι μόνο) είναι η εξατομίκευση, αφού εισάγοντας τις ακριβείς ποσότητες συγκεκριμένων συστατικών, όπως βιταμίνες, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά και αντιοξειδωτικά, το 3D εκτυπωμένο φαγητό μπορεί να βοηθήσει και άτομα που βρίσκονται σε ειδικές δίαιτες, όπως αυτές λόγω δυσανεξιών σε τροφές χωρίς γλουτένη ή λακτόζη, αλλά και σε αυτούς που βάσει ιδεολογίας καταναλώνουν καθημερινά συγκεκριμένες τροφές ή κατηγορίες τροφίμων- χορτοφάγοι, φυτοφάγοι, vegan, ακόμη και αθλητές με υψηλές καθημερινές θερμιδικές απαιτήσεις.