«Φερτε μας το λάδι από το τηγάνι σας να το ανακυκλώσουμε», είναι το μήνυμα της καμπάνιας της ΕΥΑΘ, που πρόσφατα συμπλήρωσε ένα χρόνο συλλογής και ανακύκλωσης μαγειρικού λαδιού.

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό να ανακυκλώνουμε το μαγειρικό λάδι; Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εταιρεία, τα λάδια που πετιούνται σε νεροχύτες και αποχετεύσεις προκαλούν εµφράξεις στους αγωγούς και στα αντλιοστάσια των δικτύων, ενώ χρειάζονται επιπλέον επεξεργασία στους βιολογικούς καθαρισµούς. Οι αποφράξεις δε, χρειάζονται επεμβάσεις των τεχνικών συνεργείων, κοστίζουν χιλιάδες ευρώ και πολλές εργατοώρες που σπαταλούνται, ενώ όσα λάδια καταλήγουν εκτός δικτύων αποχέτευσης, ρυπαίνουν το θαλάσσιο περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα.

Η μέχρι σήμερα προσπάθεια τους έχει αποδώσει περίπου 50 λίτρα χρησιμοποιούμενων μαγειρικών λαδιών, τα οποία συνέλεξε η εταιρία Revive για λογαριασμό της ΕΥΑΘ, από τα 5 σημεία που έστησε η Βορειοελλαδική επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια, αυτά αξιοποιήθηκαν για την παραγωγή βιοντίζελ, ένα εναλλακτικό καύσιµο, βιοδιασπώµενο, φιλικό στο περιβάλλον, µε µειωµένη εκποµπή αιθάλης και διοξειδίου του άνθρακα. Μάλιστα, η χρήση του βοηθά στη µείωση των συνεπειών από το φαινόμενο του θερµοκηπίου.

«Η εστία του προβλήματος εντοπίζεται στους καταστηματάρχες υγειονομικού ενδιαφέροντος, κυρίως στο ιστορικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης και πολύ λιγότερο στους οικιακούς καταναλωτές», επισημαίνει ο διευθυντής Δικτύων Αποχέτευσης της ΕΥΑΘ, Χρήστος Τραγανός. «Δυστυχώς η περιβαλλοντική ευσυνειδησία λείπει, αν και το μόνο που χρειάζεται είναι η εναπόθεση των χρησιμοποιούμενων λαδιών στις συσκευασίες που παρέχονται δωρεάν από εταιρείες ανακύκλωσης και οι οποίες φροντίζουν και για τη μεταφοράς τους. Δεν είναι τα εκατομμύρια ευρώ που σπαταλούνται επειδή κάποιοι δεν χρησιμοποιούν τους λιποσυλλέκτες, τους οποίους οφείλουν να διαθέτουν βάσει νόμου, είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος, του Θερμαϊκού κόλπου που όλοι παλεύουμε να διατηρούμε ασφαλή και υγιή», συμπλήρωσε.

Δείτε επίσης:
Κάνουμε «ανακύκλωση» στα λαχανικά μας!

Κομποστοποίηση: Η λύση για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος

5 πράγματα που δεν φαντάζεσαι ότι μπορείς να κάνεις φυσικό λίπασμα