Σημαντικότατη αύξηση στις αποδοχές τους θα δουν με το νέο έτος οι εργαζόμενοι στα εστιατόρια της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με την αναδιαμόρφωση του νόμου, που προωθείται αυτές τις μέρες και αφορά τις υπερωρίες τους.

iStock_000009897334Medium

Για πάνω από μια δεκαετία, οι εργοδότες στην Αμερική μπορούσαν να αρνηθούν να δώσουν υπερωρίες σε μισθωτούς που κέρδιζαν περισσότερα από $23.660 τον χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι π.χ. ένας διευθυντής σε μια αλυσίδα μπεργκεράδικων, που κερδίζει $25.000 τον χρόνο, δεν μπορεί να λάβει ούτε 1 παραπάνω σεντ για τις επιπλέον 15 ώρες εργασίας κάθε εβδομάδα. Ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα είχε προωθήσει ένα σχέδιο βάση του οποίου περισσότεροι μισθωτοί θα είχαν δικαίωμα στις υπερωρίες και συγκεκριμένα σκόπευε να διπλασιάσει το όριο των ετήσιων αποδοχών στα $47.476, εξασφαλίζοντας ότι όλοι όσοι κερδίζουν λιγότερα από αυτά θα πληρώνονται υπερωρίες για την πλέον των 40 ωρών εργασία την εβδομάδα. Ωστόσο, ένας δικαστής στο Τέξας κήρυξε αυτή την πρόταση κατ’ ουσίαν παράνομη, περίπου μια εβδομάδα πριν τεθεί σε ισχύ, βάζοντας το σχέδιο του Ομπάμα “στον πάγο”, τουλάχιστον σε εθνικό επίπεδο.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η Νέα Υόρκη ανταπαντά στο μπλοκάρισμα, με τον κυβερνήτη της πολιτείας και το Τμήμα Εργασίας να προωθούν σχετικό νόμο για τα εστιατόριά της και μάλιστα με ακόμη καλύτερες αποδοχές από το αρχικό σχέδιο του Ομπάμα. Συγκεκριμένα, οι μισθωτοί εργαζόμενοι, όπως προϊστάμενοι, διευθυντές ή sous chefs, που λαμβάνουν σε ετήσια βάση περισσότερα από $23.660 και λιγότερα από $42.900 -και μέχρι σήμερα δεν δικαιούνταν να πληρώνονται για τις υπερωρίες τους-, θα μπορούν από το νέο έτος να τις διεκδικήσουν, αυξάνοντας τις αποδοχές τους κατά χιλιάδες δολάρια.

iStock_000006110505Small

Μάλιστα, αν τα προσχέδια εγκριθούν ως έχουν, τα εστιατόρια της Νέας Υόρκης που δεν θέλουν να πληρώνουν υπερωρίες στους μισθωτούς εργαζομένους τους, θα πρέπει να αυξήσουν τις ετήσιες αποδοχές τους στα $42.900 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, δίνοντας τους ουσιαστικά αύξηση έως και κατά 66%! Και το καλύτερο; Τα εστιατόρια της Νέας Υόρκης θα συνεχίσουν να αυξάνουν το όριο κάθε χρόνο μέχρι να φτάσει στα $58.500 το 2018.

Βέβαια, αυτό το όριο κάτω του οποίου μπορεί κάποιος να διεκδικεί υπερωρίες θα αυξηθεί με διαφορετικούς ρυθμούς και με βάση την περιοχή όπου βρίσκεται το εκάστοτε εστιατόριο καθώς και τον αριθμό εργαζομένων που απασχολεί. Για παράδειγμα, τα εστιατόρια με 10 ή λιγότερους εργαζόμενους έχουν περιθώριο να φτάσουν το όριο των $58.500 μέχρι το 2019 (έναν χρόνο περισσότερο). Εναλλακτικά, αν τα εστιατόρια δεν θέλουν να αυξήσουν τους μισθούς των εργαζομένων τους, θα πρέπει πολύ απλά να μην τους βάζουν να δουλέψουν για περισσότερες από 40 ώρες την εβδομάδα.

iStock_000003198427Medium

Όπως καταλαβαίνετε, αυτές οι αυξήσεις στους μισθούς ή η καταβολή υπερωριών, που αν γίνει νόμος θα τεθεί σε ισχύ από τις 31 Δεκεμβρίου, θα αυξήσει τα έξοδα των εστιατορίων και ίσως αυτό φανεί και στις τιμές, με τους πελάτες να καλούνται να πληρώσουν περισσότερα και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.