Ο σεφ Marc Veyrat, σεφ-ιδιοκτήτης του La Maison des Bois στο Manigod στις γαλλικές Άλπεις, κατηγορεί επιθεωρητή του Michelin ότι αναγνώρισε λάθος τυρί σε πιάτο του και ότι αυτό του κόστισε το ένα από τα τρία αστέρια του εστιατορίου του.

Ο σεφ κατηγορεί τους επιθεωρητές του γνωστού Οδηγού για «βαριά ανεπάρκεια» σε ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύτηκε στη γαλλική Le Point και κατέθεσε μήνυση κατά της εταιρείας. Όπως αναφέρει ο Guardian, ο Veyrat ισχυρίζεται ότι έχει ντροπιαστεί και το εστιατόριό του έχει υποβιβαστεί εξαιτίας -όπως υποστηρίζει- λάθος εκτίμησης επιθεωρητή που θεώρησε ότι ένα σουφλέ περιείχε αγγλικό cheddar. Ο σεφ επισημαίνει ότι στο σουφλέ είχε χρησιμοποιήσει μόνο τρία γαλλικά τυριά: reblochon, beaufort και tome και ότι η λάθος αναγνώριση οφείλεται στο ότι είχε προσθέσει σαφράν που έδωσε στο σουφλέ και το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα. «Αυτό αποκαλείτε γνώση;», είπε ζητώντας από τον Michelin να αποδείξει ότι o επιθεωρητής δείπνησε στο εστιατόριό του αλλά και να καταθέσει έγγραφα που ξεκαθαρίζουν τους λόγους που αφαιρέθηκε ένα αστέρι από το εστιατόριό του. Η υπόθεση θα εξεταστεί δικαστικά στις 27 Νοεμβρίου, ενώ υπενθυμίζεται πως όταν έγινε γνωστή η αφαίρεση του τρίτου αστεριού από το εστιατόριό του ο Veyrat απαίτησε μάταια να βγάλει η Michelin εξολοκλήρου το εστιατόριό του από τον οδηγό της.

«Ο Marc Veyrat μαγειρεύει εδώ και δεκαετίες γνωρίζοντας ότι η μαγειρική του εκτιμάται, κρίνεται και συγκρίνεται. Γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν κρατάς ένα αστέρι για πάντα. Το δέχεται, αρκεί η εκάστοτε κριτική να είναι εμπεριστατωμένη και ακριβής», αναφέρει σε σχετική δήλωση ο δικηγόρος του. Ο Michelin, απαντώντας στους ισχυρισμούς του σεφ αναφέρει: «Η εταιρεία κατανοεί απόλυτα την απογοήτευση του κου Veyrat, του οποίου το ταλέντο κανείς δεν αμφισβητεί, παρόλο που είναι εξαιρετικά δυσάρεστη η αδικαιολόγητη επιμονή του σε αυτές τις κατηγορίες. Κύριο μέλημά μας είναι να επισημαίνουμε στους αναγνώστες του Οδηγού μας τους λόγους αλλαγής των συστάσεών μας. Θα μελετήσουμε προσεκτικά το αίτημά του και θα απαντήσουμε ήρεμα».