Ο Οργανισμός Επιθεώρησης και Πιστοποίησης TÜV HELLAS (TÜV NORD) πιστοποίησε την Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών (ΕΟΣ) Σάμου σύμφωνα με τα πρότυπα ISO 9001:2008 και ISO 22000:2005.

ΕΑΣΣ_Αμπελώναςedited

Η πρώτη πιστοποίηση διασφαλίζει τις διαδικασίες σχετικά με την παραγωγή, την εμφιάλωση και την εμπορία των οίνων, που -από την αρχαιότητα έως σήμερα- διακρίνονται για την ποιότητα και τη μοναδικότητά τους. Η διπλή αυτή πιστοποίηση συντελεί στη βασική επιδίωξη της ΕΟΣ να ισχυροποιηθεί η θέση της, μέσω της αναγνωρισιμότητας των προϊόντων της, της αύξησης του μεριδίου της στην παγκόσμια αγορά οίνου και της συνεχούς επέκτασης σε ακόμα περισσότερες αγορές. Όσο για τη δεύτερη πιστοποίηση βάσει του συστήματος ISO 22000:2005 για τη Διαχείριση της Ασφάλειας αφορά στον παραγόμενο οίνο από τα 16.000 στρέμματα των αμπελώνων Σάμου, μοναδικών στον κόσμο καθώς είναι όλοι διαμορφωμένοι σε πεζούλες, όπου σε συνδυασμό με την πυκνή βλάστηση του νησιού, δημιουργούν ένα μοναδικό σκηνικό που εξασφαλίζει την ιδιαιτερότητα των κρασιών.

ΕΑΣΣ_ΨΗΛΕΣ ΚΟΡΦΕΣedited

H Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (ΕΟΣΣ) ιδρύθηκε το 1934, με τη συμμετοχή 25 τοπικών συνεταιρισμών, που αντιπροσωπεύουν όλους τους καλλιεργητές αμπέλου του νησιού. Τα κρασιά της Ένωσης, όπως το Samos Doux, το Anthemis και οι Ψηλές Κορφές, έχουν βραβευθεί επανειλημμένως σε έγκριτους διεθνείς διαγωνισμούς. Το γλυκό σαμιακό κρασί συγκεκριμένα συγκαταλέγεται στα κορυφαία του είδους του, παγκοσμίως, ενώ, ανάμεσα στις πολλές διακρίσεις του, διατηρεί το προνόμιο να είναι το κρασί που χρησιμοποιείται στη Θεία Ευχαριστία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Οι εξαγωγές της Ένωσης είναι πολύ σημαντικές και καλύπτουν το 80% της ετήσιας παραγωγής (περίπου 7.000 τόνοι κρασί). H Γαλλία από μόνη της εισάγει το 60% της παραγωγής του νησιού.