Και η Μύκονος εντάχθηκε πλέον στην πρωτοποριακή πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος “Ελληνικό Πρωινό”, που συνδέει και αξιοποιεί τον πολιτισμικό – γαστρονομικό πλούτο της χώρας με την ελληνική φιλοξενία. Μόνο που στο “Νησί των Ανέμων” το πρωινό συνδέεται και με κάτι ακόμα… το ξενύχτι, το οποίο δεν θα μπορούσε και να μη ληφθεί σοβαρά υπόψη!

DSC_5733edited

Με την 29η στη σειρά διοργάνωση για το πρόγραμμα “Ελληνικό Πρωινό” έκλεισε πριν λίγες μέρες η καλή θερινή σεζόν στη Μύκονο. Η Ένωση Ξενοδόχων Μυκόνου διοργάνωσε μια εκδήλωση αφιερωμένη στο Ελληνικό Πρωινό, τις γεύσεις και τά αρώματα του νησιού, στην οποία συμμετείχαν ντόπιοι μάγειρες, αλλά και οι γυναίκες του νησιού, που σε συνεργασία δημιούργησαν έναν πλούσιο μπουφέ στο ξενοδοχείο «Μύκονος-Άδωνις». Εκεί εκτέθηκαν πολλά Μυκονιάτικα προϊόντα και περί τα 60 παραδοσιακά ή σύγχρονα πιάτα και δημιουργικές συνταγές με ντόπια υλικά, που θα μπορούσαν ενδεικτικά να συμμετέχουν σε ένα πρωινό ενός μυκονιάτικου ξενοδοχείου.

NAN_5866edited

Παρουσία παραγωγών, ξενοδόχων, εκπροσώπων του Δημοτικού Συμβουλίου, δημοσιογράφων και πολλών ενδιαφερομένων, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Μιχάλης Αποστόλου, αναφέρθηκε στην περίπτωση της Μυκόνου, στη συμβολή της ώστε να αναβαθμιστεί το τουριστικό προϊόν και στη σημαντικότητα που έχει για τον τόπο η ανάδειξη των Μυκονιάτικων προϊόντων. Κύριος ομιλητής και ψυχή του προγράμματος “Ελληνικό Πρωινό”, ο Γιώργος Πίττας αναφέρθηκε στην προσωπική σχέση αγάπης που έχει με τη Μύκονο από τα εφηβικά του χρόνια, την εκπληκτική και πολύ σημαντική κληρονομιά που κουβαλάνε οι Μυκονιάτες και δήλωσε εντυπωσιασμένος από το τελικό αποτέλεσμα, που παρουσιάστηκε.

DSC_5769edited

Συγκεκριμένα:
– Δημιουργήθηκαν νέα προϊόντα, ειδικά για την εκδήλωση του Ελληνικού Πρωινού στη Μύκονο, όπως για παράδειγμα τα ταρτάκια μπουκίτσες μελόπιτας και τα εξαιρετικά μακαρόν με γέμιση μελόπιτας, το Croque Madame a la Mykoniene όπου το τηγανητό αβγό της κλασσικής συνταγής ξάπλωσε σε μια φέτα ζυμωτό ψωμί, φρέσκια ντομάτα και λούζα, τα αλμυρά κεϊκάκια τύπου μάφινς με λούζα, τυροβολιά και ντομάτα.
– Ανασυντάχθηκαν στην παρουσίαση και στη δομή τους παραδοσιακά πιάτα όπως το αβγό με σάλτσα ντομάτας
– Πιάτα και παρασκευές της παράδοσης πήγαν ένα μικρό βήμα παραπέρα δημιουργώντας αίσθηση, όπως οι δίπλες με τυροβολιά και καρύδια, κρεμυδόπιτες και πιτάκια σε ατομικές μερίδες.

DSC_5763edited

– Ειδικό βάρος έπεσε στα παραδοσιακά ροφήματα όπως τον παραδοσιακό ελληνικό καφέ με ταχίνι, το φλεσκούνι, τον δυόσμο, το φασκόμηλο, τη λουΐζα καθώς επίσης τη γαλαχτιά (είδος αριάν με τυροβολιά) και το κοκορόζουμο.
– Τέλος, πρωινό χωρίς αρτοσκευάσματα δεν γίνεται. Και εδώ οι Μυκονιάτες εντυπωσίασαν και όπως επανειλημμένα δήλωσε ο συντονιστής της παρουσίασης, έκαναν ένα βήμα πίσω για να βρεθούν δέκα βήματα μπροστά. Με στοιχεία που αντλήθηκαν πάλι από την Μυκονιάτικη παράδοση οι ντόπιοι φούρνοι ξανάφτιαξαν και παρουσίασαν τέσσερα αρτοσκευάσματα που είχαν για τρεις τουλάχιστον δεκαετίες εξαφανιστεί, όπως το πρωτοφούρνι, που είναι ένα απλό ψωμί τύπου λαγάνας (εδώ παρουσιάστηκε σε ατομικό μέγεθος), η κουβαρωτή, μεγάλο, βαρύ, ζυμωτό ψωμί από ανάμεικτα άλευρα με κυρίαρχο το κρίθινο, η παξιμαδοκουλούρα δηλαδή το επίσης ανάμεικτό ή κρίθινο ψωμί με τα χωρίσματα που προορίζεται για παξιμάδι. Αυτά, πλάι στον πούλο, στο πουλαράκι, στη φρατζόλα, τα καρβέλια της καθημερινότητάς μας, το ατομικού μεγέθους σταφιδοκουλούρι, τα σιμίτια με ταχίνι, τα παξιμάδια τύπου μόστρα, τα μοστράκια τοπικής παραγωγής και άλλα πολλά δημιούργησαν την αίσθηση μιας σύγχρονης και ευρωπαϊκών προδιαγραφών αρτοποιίας που μπορεί να καλύψει τις γευστικές απαιτήσεις του πλήθους των επισκεπτών του τόπου μας.

NAN_5978edited

Το “Πρωινό του Ξενύχτη”
Η Μύκονος έχει συνδέσει το όνομά της με τη διασκέδαση και το ξενύχτι. Με την ατέρμονη διασκέδαση μέχρι το πρωί για να μαστε ακριβείς. Τι καλύτερο, λοιπόν, για τον ξενύχτη, να πάει κατευθείαν για πρωινό μετά από μια ολονύκτια διασκέδαση; Το «πρωινό του ξενύχτη» θα διατίθεται πλέον και θα προβάλλεται σε κάθε ξενοδοχείο ήδη από το δωμάτιο του πελάτη. Βασικός άξονας της ιδέας είναι η τοπικότητα στη σύνθεση και οι κανόνες που ορίζονται διατροφολογικά για τις περιπτώσεις hungover!

NAN_6069edited

Η ομάδα παρουσίασε μια ενδεικτική πρόταση που θα μπορούσε να διαφέρει από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο και θα μπορούσε να αποτελείται από τα εξής:
– Κοκορόζουμο με λεμόνι και κριτσίνια κοπανιστής ή Χυμός φρέσκων φρούτων ή Γάλα ζεστό με μέλι
– Μοστράκια με τριμμένη ντομάτα, ξινότυρο και βασιλικό ή Κουλούρι με σουσάμι και Κυκλαδίτικες γραβιέρες
– «Ήλιος» αυγά τύπου καγιανάς με ντομάτα ή Ομελέτα με μάραθο και κοπανιστή ή Κοτόσουπα με τραχανά
– Ρυζόγαλο ή Τυροβολιά με μέλι και σουσάμι ή Γιαούρτι Μυκόνου με φρέσκα ή ξερά φρούτα και ψημένα αμύγδαλα.

Η συλλογική επεξεργασία του Πρωινού του Ξενύχτη βασίστηκε σε ιδέα της Αντζελίνας Καλογεροπούλου (Two Minutes Angie) και είχε σαν τελικό εισηγητή τον Γιώργο Ριζόπουλο. Τον συντονισμό είχε ο Δημήτρης Ρουσουνέλος.

info
Περισσότερα για το πρόγραμμα Ελληνικό Πρωινό του Ξ.Ε.Ε.: www.greekbreakfast.gr/el/