Είναι γνωστό ότι η γευστική παράδοση των Ιταλών είναι βαθιά χαραγμένη στη συνείδησή τους και σε ό,τι την αφορά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι. Η Βρετανή τηλεπερσόνα λοιπόν Nigella Lawson φαίνεται ότι άγγιξε… ευαίσθητες χορδές όταν έφτιαξε μια συνταγή που τόλμησε να αποκαλέσει «καρμπονάρα».

Η ιταλική είναι από τις διεθνώς αγαπημένες (και κατακρεουργημένες θα συμπληρώσουμε) εθνικές κουζίνες. Ιταλικά πιάτα που δίνουν το «παρών» σε τραπέζια ανά τον κόσμο σπάνια μαγειρεύονται στην αυθεντική τους εκδοχή, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις «βαφτίζονται» ιταλικές αυθεντικές συνταγές που ουδεμία σχέση έχουν με τη γνήσια εκδοχή τους και αυτό φυσικά εξοργίζει τους Ιταλούς που περνούν στην αντεπίθεση. Θυμάστε τι έγινε με τους Νew York Times αλλά και κάτι αντίστοιχο με τον Jamie Oliver που μαγείρεψε «ισπανική παέγια» και οι Ισπανοί έσπευσαν να αντιπαραβάλλουν τη συνταγή του με αυτή της κλασικής παέγια; Η ιστορία επαναλαμβάνεται λοιπόν αυτή τη φορά με τη Βρετανή star chef Nigella Lawson, που παρουσίασε μία συνταγή για «καρμπονάρα» που κάθε άλλο παρά καρμπονάρα ήταν και φυσικά θαυμαστές της και μη έσπευσαν να κάνουν τις σχετικές ενστάσεις. Θυμίζουμε ότι η κλασική καρμπονάρα περιέχει αβγό, τυρί πεκορίνο, και γκουαντσιάλε, όχι κρέμα γάλακτος, μπέικον και μανιτάρια όπως αρκετοί μπορεί λανθασμένα να νομίζουν.

nigella

Αυτό είναι κάτι που η Lawson, ως τηλεοπτική μαγειρική προσωπικότητα και συγγραφέας μαγειρικών βιβλίων, θα έπρεπε να γνωρίζει πολύ καλά, ωστόσο η μακαρονάδα που παρουσίασε στην προσωπική της σελίδα στο facebook μάλλον θέτει τις μαγειρικές της γνώσεις υπό αμφισβήτηση… Τα σχόλια κάτω από τη δημοσίευση της συνταγής από Ιταλούς και μη ήταν κάθε άλλο παρά κολακευτικά αφού άλλοι αποκάλεσαν τις συνταγές της «θάνατο της ιταλικής κουζίνας», σε άλλο σχόλιο Ιταλός ανέφερε ότι στα ζυμαρικά τους ρητά αποφεύγουν κάθε τύπου κρέμες, άλλοι την παρότρυναν να μείνει μακριά από την ιταλική κουζίνα και άλλοι την αποκάλεσαν «φόνισσα» της ιταλικής κουζίνας αποκαλώντας μάλιστα κάποιο βιβλίο της «χαστούκι στην ιταλική κουζίνα» λέγοντάς της μάλιστα χαρακτηριστικά «άφησε το φαγητό μας ήσυχο». Εμείς κάπου εδώ θα συμπληρώσουμε ότι ναι, ο καθένας μπορεί να προσαρμόσει μια παραδοσιακή συνταγή στα προσωπικά του γούστα, χωρίς όμως να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το αυθεντικό της όνομα…

Η επίμαχη συνταγή
Υλικά
500γρ. σπαγγέτι
275γρ. πανσέτα ή λουκάνικα, σε κύβους
2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο
6ml λευκό κρασί ή βερμούτ
4 μεγάλα αβγά
50γρ. παρμεζάνα τριμμένη
μαύρο πιπέρι
60ml. κρέμα γάλακτος
φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση
Βράστε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες
Κόψτε την πανσέτα ή το λουκάνικο σε μικρούς κύβους. Αν η πανσέτα έχει πολύ λίπος αφαιρέστε το.
Σε ένα τηγάνι ζεστάνετε το λάδι.
Προσθέστε την πανσέτα ή το λουκάνικο.
Τσιγαρίστε τα μέχρι να γίνουν τραγανά.
Σβήστε με το λευκό κρασί ή το βερμούτ.
Κατεβάστε το τηγάνι από τη φωτιά.
Σε ένα μπολ χτυπήστε τα αβγά, την παρμεζάνα την κρέμα γάλακτος και πιπέρι (όσο θέλετε).
Από το νερό στο οποίο βράζουν τα ζυμαρικά κρατήστε μισή κούπα, 125 ml.
Στραγγίστε τα μακαρόνια.
Βάλτε ξανά στη φωτιά το τηγάνι στο οποίο έχετε την πανσέτα ή το λουκάνικο.
Προσθέστε τα ζυμαρικά.
Ανακατέψτε.
Αν χρειάζεται, προσθέστε από το νερό που έχετε κρατήσει.
Κατεβάστε τα ζυμαρικά από τη φωτιά και προσθέστε το μείγμα με το αβγό.
Ανακατέψτε με γρήγορες κινήσεις.
Προσθέστε πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
Η καρμπονάρα σας είναι έτοιμη!