Τα τελευταία χρόνια, το θέμα του ονόματος των προϊόντων που δεν παράγονται από πρώτη ύλη ζωικής προέλευσης, συζητιέται έντονα με vegan τυριά και γάλατα να βρίσκονται στο προσκήνιο. Το πιο πρόσφατο debate αφορά τα burgers και τα λουκάνικα και αν πρέπει να αποκαλούνται έτσι όταν δεν περιέχουν κρέας.

Σύμφωνα με νέα πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, θα πρέπει να αναθεωρηθεί η ονομασία των χορτοφαγικών «burgers» και να μετονομαστούν σε χορτοφαγικούς «δίσκους» ενώ τα χορτοφαγικά «λουκάνικα» πρέπει να λέγονται χορτοφαγικοί «σωλήνες». Άλλες έννοιες που προτάθηκαν για προστασία με σχετική αναθεώρηση νομοθεσίας περιλαμβάνουν την μπριζόλα, το εσκαλόπ κ.ά. «Θεωρούμε ότι οι συγκεκριμένοι όροι πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για “αληθινά” προϊόντα και ότι πρέπει για τα νέα να ονομαστούν αλλιώς. Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν αναφορικά με το θέμα και χρειάζεται πολλή δημιουργικότητα. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει τι βρίσκεται στο πιάτο τους», είπε ο Γάλλος σοσιαλιστής Eric Andrieu στον Guardian.

Σημειώνουμε ότι χορτοφαγικές και αυστηρά χορτοφαγικές δίαιτες αποκτούν ολοένα περισσότερους υποστηρικτές σύμφωνα με την κοινότητα των vegan (vegan society) ενώ η βιομηχανία παραγωγής προϊόντων με φυτική βάση θεωρείται από τις ταχύτερα ανερχόμενες.

Φωτογραφία: Αντωνία Κατή