Νέα μελέτη Αμερικανών επιστημόνων επισημαίνει τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού σε εστιατόρια, καφέ, γυμναστήρια, χώρους λατρείας και άλλους κλειστούς χώρους, κυρίως όταν κανείς δεν φοράει μάσκα.

Η μεγάλη αραίωση των επισκεπτών σε αυτούς τους χώρους, σε περίπτωση επαναλειτουργίας, έχει ως αποτέλεσμα μια μεγάλη μείωση στα νέα κρούσματα, σύμφωνα με το αμερικανικό μοντέλο. Για παράδειγμα, αν ένας χώρος δουλεύει με το 20% της δυναμικότητας του, εκτιμάται ότι οι μολύνσεις σε αυτόν μπορούν να μειωθούν έως και κατά 80%.

Οι ερευνητές της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή επιστήμης των υπολογιστών Γιούρε Λέσκοβετς, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», ενώ σε σχετική συνέντευξη Τύπου παρουσίασαν τα ευρήματά τους.

Η μελέτη, που αξιολόγησε στοιχεία κινητής τηλεφωνίας για τις καθημερινές μετακινήσεις 98 εκατομμυρίων Αμερικανών, εκτιμά ότι οι περισσότερες μολύνσεις συμβαίνουν σε μερικά μόνο σημεία υπερ-μετάδοσης του ιού. Το μοντέλο βασίζεται σε τρεις παραμέτρους: πού πάνε οι άνθρωποι στη διάρκεια της μέρας, πόσο παραμένουν στον ίδιο χώρο και πόσοι άλλοι άνθρωποι υπάρχουν εκεί ταυτόχρονα. Το μοντέλο, που συνεκτιμά δημογραφικά και επιδημιολογικά δεδομένα, προβλέπει με τη βοήθεια εξισώσεων την πιθανότητα να συμβεί μια νέα μόλυνση σε οποιοδήποτε μέρος ή στιγμή.

Πηγή: ΑΠΕΜΠΕ

Δείτε επίσης

Κορωνοϊός: Πώς διαμορφώνεται η εστίαση στην Ευρώπη μετά τους περιορισμούς

Κορωνοϊός: Κλείνει η εστίαση σε Γερμανία και Γαλλία

Κορωνοϊός: Η πανδημία ανέβασε στα ύψη τις τιμές σε λαχανικά και φρούτα