Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, αναφέρθηκε στα αρνητικά αποτελέσματα, που παρουσίασε η εστίαση εξαιτίας των μέτρων που έχουν παρθεί για τον περιορισμό της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, με επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, ζητά να αλλάξει το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης, καθώς είναι χώροι στους οποίους μπορούν να εφαρμοστούν κατά γράμμα οι κανόνες αποστασιοποίησης.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή: «Για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης έχουν ληφθεί πολλά μέτρα, κάτι που θεωρούμε απόλυτα λογικό καθώς προηγείται η προστασία της δημόσιας υγείας. Όμως δεν μπορούμε να μην αναδείξουμε μία παράμετρο, που κατά τη γνώμη μας δεν εκτιμήθηκε σωστά.

Αναφέρομαι στο ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης και ειδικότερα στα εστιατόρια, τις ταβέρνες, τα μεζεδοπωλεία, κλπ. Δηλαδή όπου υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα. Είναι έξω από κάθε λογική η απόφαση να κλείνουν τα μεσάνυχτα αυτές οι επιχειρήσεις, καθώς πρόκειται για επαγγελματικούς χώρους που μπορεί εύκολα να τηρηθεί το πρωτόκολλο με τις αποστάσεις ασφαλείας που απαιτεί η περίσταση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού». Στη συνέχεια, γίνεται λόγος για τα αρνητικά αποτελέσματα, που είχε ο περιορισμός του ωραρίου στην εστίαση.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι από την στιγμή που ξεκίνησε η εφαρμογή του περιορισμένου ωραρίου, ο κύκλος εργασιών αυτών των επιχειρήσεων έχει μειωθεί κατά 20%, ενώ υπάρχουν και αρνητικές συνέπειες στην απασχόληση. Καταστήματα εστίασης που λειτουργούσαν μεσημέρι-βράδυ, πλέον έχουν μειώσει το προσωπικό τους, είτε με αναστολή συμβάσεων εργασίας είτε με απολύσεις, επειδή στο νέο ωράριο μπορούν πλέον να ανταποκριθούν λιγότεροι υπάλληλοι».

Τέλος, η επιστολή καταλήγει πως αυτή την κρίσιμη περίοδο είναι επιβεβλημένο να στηριχθούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, ώστε να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες που ήδη προκαλεί η ύφεση».

Διαβάστε επίσης:
Στο Μεσολόγγι το πρώτο θεματικό μουσείο άλατος στην Ελλάδα

Πρεμιέρα στις 5/9 για το Dina’s Bakery με την Ντίνα Νικολάου

Εστίαση: Τι ζητούν οι επιχειρηματίες για τους εξωτερικούς κοινόχρηστους χώρους