Η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης επενδύει δυναμικά στην έρευνα και την καινοτομία με στόχο τη βελτιστοποίηση των προϊόντων της. Για το λόγο αυτό έχει δημιουργήσει τον Πειραματικό Αγρό EZA στην Αταλάντη, καλλιεργώντας δίστιχο βυνοποιήσιμο κριθάρι και πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε και ο πρώτο θερισμός.

Την Παρασκευή 23 Ιουνίου λοιπόν και μέσα σε άκρως εορταστική ατμόσφαιρα θέρισαν για πρώτη φορά, με μια μικρή καθυστέρηση λόγω της υγρασίας από την πτώση σποραδικών βροχών. Όσο για το κριθάρι, πρόκειται για την ποικιλία δίστιχο βυνοποιήσιμο κριθάρι, που θεωρείται ιδανική για τη ζυθοποίηση επειδή προσδίδει εκλεπτυσμένη ποιότητα στη μπίρα. Το δίστιχο κριθάρι μάλιστα επιλέχθηκε λόγω της συγκεκριμένης περιεκτικότητας του σε εκχύλισμα και πρωτεΐνες.

Το κριθάρι είχε εύρωστη ανάπτυξη και η όλη προσπάθεια ανοίγει ακόμα περισσότερες προοπτικές στην καλλιέργεια κριθαριού, με στόχο την παραγωγή καρπών υψηλής ποιότητας και τη βελτιστοποίηση της στρεμματικής απόδοσης. Παράλληλα, η ΕΖΑ ανακοίνωσε πως το φθινόπωρο του 2017 θα ξεκινήσει και πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας.