Στις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έρχεται να προστεθεί πλέον και η μείωση της παραγωγικότητας των μελισσών, μειώνοντας έτσι και το οικονομικό κέρδος των παραγωγών.

Μιλώντας στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Agrotica «Κλιματική Αλλαγή και Γεωργία» η καθηγήτρια του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας του τμήματος Γεωπονίας στο ΑΠΘ, Χρυσούλα Τανανάκη, επισήμανε ότι η κλιματική αλλαγή επιφέρει αρνητικές και πολυδιάστατες συνέπειες τόσο στην ευζωία των μελισσών, όσο τον κλάδο της μελισσοκομίας συνολικά. «Η αύξηση της θερμοκρασίας προκαλεί μεταβολές στον βιολογικό κύκλο των μελισσών, αλλά και στον ετήσιο κύκλο ανάπτυξης του μελισσιού», ανέφερε.

Μάλιστα, σημείωσε ότι «τα προβλήματα εκτείνονται και στον τομέα της παθολογίας της μέλισσα, καθώς παρατηρείται πληθυσμιακή αύξηση των εχθρών με ταυτόχρονη εξασθένιση του αμυντικού συστήματος του εντόμου και έντονες προσβολές από παθογόνα». Όπως εξήγησε, η εντατικότερη χρήση φυτοπροστατευτικών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα στον τομέα της φυτικής παραγωγής, οδηγούν σε υψηλότερα ποσοστά απωλειών των μελισσών, ενώ οι επιπτώσεις είναι αισθητές και σε οικονομικό επίπεδο στον κλάδο της μελισσοκομίας, καθώς παρατηρείται μείωση της παραγωγικότητας και εντατικοποίηση της εξάσκησης της νομαδικής μελισσοκομίας.

Το θέμα με τη μελισσοκομία είναι ότι εφαρμόζονται μοντέλα διαχείρισης προσαρμοσμένα στο βιολογικό κύκλο και τη συμπεριφορά των μελισσών, χωρίς δραστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους. Γι αυτό και είναι τόσο συνδεδεμένη με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας και τις επικείμενες κλιματικές αλλαγές.

Η κ. Τανανάκη σημείωσε ότι η αριθμητική αποτίμηση των επιπτώσεων είναι δύσκολο να υλοποιηθεί, ωστόσο, όπως ανέφερε, τα τελευταία χρόνια νέες πραγματοποιούνται ερευνητικές μελέτες προκειμένου να επιβεβαιωθούν προβλεπτικά μοντέλα και να οργανωθούν στρατηγικές αντιμετώπισης των επικείμενων προβλημάτων λόγω κλιματικών αλλαγών, στη μέλισσα και στη μελισσοκομία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ