Φέτος είναι η χρονιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019, θα πραγματοποιεί πλήθος δράσεων και εκδηλώσεων όλο το χρόνο, οι οποίες συνιστούν την κορύφωση μιας προσπάθειας που ξεκίνησε δύο χρόνια πριν, τον Ιανουάριο του 2017.

Το πλάνο των δράσεων παρουσιάστηκε στις 31 Ιανουαρίου, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και η πρέσβειρα της Γαστρονομικής Περιφέρειας, σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, στο Audotorium του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, στην Αθήνα, παρόντος και του αρμοδίου Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας, Φιλήμονα Ζαννετίδη και υπό τον συντονισμό της δημοσιογράφου γεύσης, Ιωάννας Σταμούλου.

Εδώ και δύο χρόνια μέσα από καινοτόμες και πρωτοπόρες δράσεις, κινητοποιήθηκε ολόκληρη η τοπική κοινωνία και καλύφθηκε μεγάλο εύρος τομέων, που βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με την διατροφή και την γαστρονομία. Μέσω του τίτλου της Γαστρονομικής Περιφέρειας και της εξωστρέφειας που αυτός συνεπάγεται, στηρίχτηκαν και αναδείχθηκαν οι υφιστάμενες δράσεις και θεσμοί, ενώ δημιουργήθηκαν και νέοι, στα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.

Η εξαιρετική αυτή διάκριση έρχεται ως επιστέγασμα των προσπαθειών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου, του πολιτισμού και των τοπικών προϊόντων των νησιών της και κάνει πραγματικότητα τον μεγάλο στόχο που εξ αρχής είχε θέσει η Περιφερειακή: την εξωστρέφεια, την διασύνδεση της γαστρονομίας με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και τη διάθεσή τους σε αγορές του εξωτερικού. Καθώς η γαστρονομία έχει αναδειχθεί σε θεμελιώδες στοιχείο του τουρισμού και η απόλαυση του καλού φαγητού αποτελεί ουσιώδες συστατικό της ταξιδιωτικής εμπειρίας, στόχος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι να αναδείξει τη γαστρονομία των νησιών της σε στοιχείο της ιδιαίτερης ταυτότητας και φυσιογνωμίας τους και διοχετεύσει προς αυτά το ισχυρό κίνημα γαστρονομίας που ήδη υπάρχει στις χώρες της Ευρώπης.

«Το Νότιο Αιγαίο συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των ευρωπαϊκών Περιφερειών με μεγάλη παράδοση στη γαστρονομία. Αποτελεί εξαιρετική τιμή για μας το γεγονός ότι η Περιφέρειά μας, η μοναδική περιφέρεια της Ευρώπης όπου κάθε ένα από τα 50 νησιά της έχει την δική του, ξεχωριστή, μοναδική πολιτιστική και γαστρονομική ταυτότητα, είναι εκείνη που φέρνει τον τίτλο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης, στη χώρα που γέννησε τον όρο “γαστρονομία”», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι το 2019 θα είναι μια μεγάλη γιορτή για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

«Φέτος, είναι η χρονιά του Νοτίου Αιγαίου και συνεχίζουμε δυναμικά με σειρά νέων εκδηλώσεων σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική, που έχει προγραμματίσει η Περιφέρεια, για την ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου, του πολιτισμού, και των τοπικών προϊόντων των νησιών μας, σε σημείο αναφοράς στην ευρωπαϊκή γαστρονομική κουλτούρα και κληρονομιά. Θα δώσουμε όλοι τον καλύτερο μας εαυτό για τα νησιά μας», δήλωσε από την πλευρά της η πρέσβειρα της Γαστρονομικής Περιφέρειας, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.