Το έγκυρο βρετανικό περιοδικό οίνου Decanter έκανε τον Αύγουστο μια βόλτα στους ελληνικούς αμπελώνες, δοκίμασε τα λευκά κρασιά μας και ξεχώρισε τα 20 κορυφαία. Από τη λίστα του δε θα μπορούσε να λείπει και η βραβευμένη Μαντινεία Νασιάκου.

semeli_olivemagazine.gr_-468x1024

H Μαντινεία Νασιάκου, μία από τις πιο αγαπημένες Μαντινείες στην Ελλάδα, χαρακτηρίζεται από τα έντονα αλλά φίνα αρώματα της ποικιλίας του Μοσχοφίλερου με το τριαντάφυλλο και το λεμόνι να βγαίνουν μπρoστά. Στο στόμα είναι ένα φρουτώδες αλλά ισορροπημένο κρασί, αρμονικό και δροσερό, με τραγανή οξύτητα, νεύρο και επίγευση μακράς διάρκειας.

Το Decanter τη συστήνει παρέα με ψητό καλαμάρι με λεμόνι -όπως την απόλαυσε και ο συντάκτης του δηλαδή-, ενώ δε θα μπορούσε να παραλείψει και την πολύ φιλική τιμή της, την οποία και τόνισε.

shutterstock_78273733

Οι ελληνικές ποικιλίες που κατέκτησαν το Decanter
Περισσότερες από 300 ντόπιες ποικιλίες αμπέλου έχουν ταυτοποιηθεί στην Ελλάδα, μεταξύ τους και αρκετά λευκά που γίνονται σταδιακά πολύ διάσημα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με το Decanter, λοιπόν, από τα πιο διάσημα το Ασύρτικο, που χαρακτηρίζεται από αρώματα εσπεριδοειδών, λευκόσαρκων φρούτων με κάποιες πικάντικες νότες, νεύρο, έντονη λεπιδωτή οξύτητα και μεταλλική επίγευση.

Η Μαλαγουζιά δίνει κρασιά με γεμάτο σώμα, μέτρια οξύτητα και αρώματα φρούτων, εσπεριδοειδών, γιασεμιού και μέντας.

IMG_8793

Το Μοσχοφίλερο, από τα πιο αρωματικά σταφύλια της Ελλάδας, καλλιεργείται στο οροπέδιο της Μαντινείας στην καρδιά της Πελοποννήσου και χαρίζει κρασιά με θαυμάσια αρώματα τριαντάφυλλου, λεμονανθών, εσπεριδοειδή, λουκούμι τριαντάφυλλο και λάιμ.

Η Ντεμπίνα της Ζίτσας Ιωαννίνων, από την άλλη, είναι ιδανική για την παραγωγή αφρώδους οίνου.

Η κεφαλονίτικη Ρομπόλα δίνει κρασιά με χρυσαφένια απόχρωση, χαρακτηριστικό άρωμα άγουρων φρούτων, άνθη λεμονιού και διακρίνονται για την οξύτητα τους και ένα χαρακτήρα ορυκτών.

Τέλος, ο Ροδίτης χαρίζει φινετσάτα, ελαφριά λευκά κρασιά με γεύσεις εσπεριδοειδών και ευχάριστη επίγευση.

Το Decanter δεν παρέλειψε, βέβαια, να αναφερθεί και στη ρετσίνα. Μάλιστα, ο συντάκτης του τη δοκίμασε τόσο στην παραδοσιακή εκδοχή της, όσο και στη σύγχρονη και πιο εξευγενισμένη, για να καταλήξει ότι τελικά προτιμά την παραδοσιακή εκδοχή της.

Σύμφωνα με το Decanter, πάντως, το κλειδί της επιτυχίας των λευκών οίνων στις θερμές χώρες όπως η Ελλάδα, είναι να εκμεταλλεύονται τα δροσερά μικροκλίματα. Τα σταφύλια ωριμάζουν πιο αργά στους ορεινούς αμπελώνες, αναπτύσσοντας πιο ενδιαφέρουσες γεύσεις, με τα κρασιά που ο τίτλος τους περιλαμβάνει τα ονόματα Μαντινεία, Νεμέα και Αμύνταιο να είναι από τα πιο καλά παραδείγματα.