Η κουζίνα του «σχεδία home» ανοίγει, εκτάκτως, τις πόρτες της από το Μεγάλο Σάββατο, 20 Απριλίου, προσφέροντας «γεύσεις της μαμάς» σε όσους στερούνται τα στοιχειώδη, βιώνοντας έναν (νέο) ακραίο κοινωνικό αποκλεισμό.

«Ίχνος έμπρακτης μαγείας / που απέμεινε στον κόσμο / είναι η μαγειρική.
Αλλά και πρόχειρο μέσο εξάσκησης / του μεγαλείου της προσφοράς…
Δεν θέλει όμως τόση φιλοσοφία / για να το απολαύσουμε.
Άσκηση λεπτότητας είναι / και αρχοντιάς του προσφέροντος
και του προσφερομένου / και του δεχομένου.
Η ρίζα κάθε γιορτής».

Αυτά σημειώνει στο ποίημά του «Μαγείρεψα» ο λογοτέχνης Βασίλης Λαλιώτης. Αυτά τα ίχνη της «έμπρακτης μαγείας της μαγειρικής» και το «μεγαλείο της προσφοράς» που αυτή κρύβει μέσα της, αναδεικνύει η κουζίνα του «σχεδία home». Το να μπορέσουν να ανοίξουν την κουζίνα του «σχεδία home», για να έχουν τη δυνατότητα να γευτούν «φαγάκι της μαμάς» κάποιοι έστω από τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας στο χώρο όπου διαβιούν ήταν στα πλάνα τους, εξαρχής. Έτσι, από το Μ. Σάββατο 20 Απριλίου ως την Παρασκευή 15 Μαΐου (και ακόμη περισσότερο αν το απαιτήσουν οι συνθήκες), η κουζίνα του νέου σπιτιού της «σχεδίας» θα πλημμυρίσει με μία γαστρονομική πανδαισία, ώστε κοντά 40 από τους πλέον ευάλωτους συνανθρώπους μας που ανήκουν στο δίκτυο του ελληνικού περιοδικού δρόμου να μη στερηθούν το γιορτινό τραπέζι, το δικαίωμα στην απόλαυση της πατροπαράδοτης μαγειρίτσας, το βράδυ της Ανάστασης, το καλοψημένο, μυρωδάτο αρνάκι, την Κυριακή του Πάσχα. Και έπεται η συνέχεια.

Το διάστημα αυτό, τα γεύματα θα σχεδιάζει και θα προετοιμάζει, εθελοντικά, μια ομάδα σεφ. Το δικό τους γαστρονομικό πινέλο θα κρατούν ο chef Μανόλης Γαρνέλης και ο sous chef Βασίλης Παπαδόπουλος του ιστορικού εστιατορίου «Βασίλαινας». Από κοντά, ο σεφ Ηλίας Αναστασιάδης, καθηγητής μαγειρικής στη σχολή «Le Monde» και συνδημιουργός του «Φλάρος», στο λιμανάκι του Φάρου στη Σίφνο.

Στο πρώτο «πακέτο» που θα διανεμηθεί το βράδυ της Ανάστασης, περιλαμβάνεται από ένα τσουρέκι, φτιαγμένο από τον Στέλιο Παρλιάρο, αλλά και από μία χειροποίητη λαμπάδα, προσφορά των ανθρώπων των εκδόσεων «Εν Πλω».

Σημειώνεται ότι η διανομή των ατομικών γευμάτων στους χώρους όπου διαβιούν οι άνθρωποι του ελληνικού περιοδικού δρόμου θα γίνεται, από το Μεγάλο Σάββατο και μέχρι το τέλος Απριλίου, από τους ανθρώπους και τα οχήματα των υπηρεσιών Βοήθειας της Interamerican. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν και να συμβάλουν στη διανομή του φαγητού, μπορούν να καλούν στο τηλ. 213 0231220 ή να στείλουν email στο info@shedia.gr.

Η διανομή, σε πρώτη φάση, θα γίνεται μόνο στην ομάδα των πωλητών του περιοδικού, που βιώνει ακόμη πιο σκληρά την παρούσα κρίση και όχι σε όλους τους ανθρώπους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Καταβάλλονται ωστόσο προσπάθειες, εφόσον υπάρξει η δυνατότητα, η ενέργεια αυτή να φτάσει σε όλους. Σε πρώτη φάση, οι μυρωδιές από τα «φαγητά της μαμάς» θα φτάσουν στις ακόλουθες περιοχές: Νέος Κόσμος, Παγκράτι. Βύρωνας, Μεταξουργείο, Κολωνός, Πειραιάς, Ηλιούπολη, Χαϊδάρι, Δάφνη, Αμπελόκηποι, Γκύζη, Ομόνοια, Νέα Φιλαδέλφεια, Καλλιθέα, Άγιος Ελευθέριος.

Δείτε επίσης:
#cook4heroes: Νέα προσθήκη τα Botrini’s και Canaves Oia

#Cook4heroes: Αυξάνονται τα εστιατόρια που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία

Πάνω από 50.000 πασχαλινά γεύματα σε ευπαθείς ομάδες διανέμει η Περιφέρεια Αττικής