Με μήνυμα «καμία μπανάνα δεν πάει χαμένη» η Chiquita μπαίνει στη μάχη κατά της σπατάλης τροφίμων.

Κάθε χρόνο καταναλώνονται πάνω από 100 δισεκατομμύρια μπανάνες στο τέταρτο πιο δημοφιλές γεωργικό προϊόν στον κόσμο. Οι αλλαγές, όμως, στο κλίμα και ιδιαίτερα οι ακραίες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και των βροχών, επηρεάζουν σημαντικά την καλλιέργεια της. Και η κλιματική αλλαγή συνδέεται άρρηκτα με την σπατάλη τροφίμων.

Ο μέσος καταναλωτής σε Ην. Πολιτείες και Ευρώπη πετάει περισσότερα από 100 κιλά τροφίμων ετησίως. Που σημαίνει ότι περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων πάνε χαμένοι με κόστος που αντιστοιχεί σε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Το οικονομικό κόστος, όμως, ίσως να είναι το μικρότερο σε σχέση με το τεράστιο αντίκτυπο στις εκπομπές άνθρακα που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου αφού η αποδόμηση των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια, παράγουν περισσότερα αέρια από όλες τις εμπορικές πτήσεις παγκοσμίως!

Αυτός είναι ο λόγος που η Chiquita, κορυφαία εταιρεία φρούτων σε σχεδόν 70 χώρες για περισσότερα από 150 χρόνια, υποστηρίζει «καμία μπανάνα δεν πάει χαμένη» αποδεικνύοντας έμπρακτα τη δέσμευση της με το πρόγραμμα «Πίσω από το Μπλε Αυτοκόλλητο». Το εμβληματικό μπλε αυτοκόλλητο, απόδειξη για φρούτα υψηλής ποιότητας, βιώσιμες καλλιέργειες και βιοποικιλότητα και την φροντίδα των κοινοτήτων στις οποίες βρίσκονται οι φάρμες μπανάνας.

Στόχος η μείωση στο μέγιστο της σπατάλης τροφίμων ως βασικό μέρος της αποστολής για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και βέβαια, η μείωση σημαντικά των εκπομπών αερίων μέσω του προγράμματος «30BY30».

Το σχέδιο της Chiquita για την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων

Στις φάρμες: Αν μια μπανάνα δεν πληροί τα κριτήρια πώλησης τότε γίνεται πολτός μπανάνας ιδιαίτερα χρήσιμος στην ζαχαροπλαστική. Η Chiquita διαθέτει ένα εργοστάσιο στην Κόστα Ρίκα που παράγει, κατά μέσο όρο, 65.000 τόνους πολτού ή αλευριού μπανάνας ετησίως.

Οι μαυρισμένες μπανάνες δίνονται στους κτηνοτρόφους ως τροφή για τα ζώα τους. Τα μη βρώσιμα μέρη των μπανανόδεντρων χρησιμοποιούνται για την προστασία του εδάφους και τη διατήρηση της υγρασίας. Αποτελούν, επίσης, ένα από τα κορυφαία φυσικά λιπάσματα και βοηθούν την τοπική πανίδα, όπως τα έντομα και τους βατράχους που λατρεύουν να τρέφονται από τους λάκκους κομποστοποίησης, διαδικασία πολύ χρήσιμη για τη βιοποικιλότητα. Επίσης, η εταιρεία διαθέτει ένα υπερσύγχρονο χωνευτήριο στην Κόστα Ρίκα που μετατρέπει το φυτικό υλικό σε βιώσιμη ενέργεια για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων.

Στις μεταφορές: Το μακρύ ταξίδι της μπανάνας από τη Λατινική Αμερική προς τον υπόλοιπο κόσμο γίνεται σε εξειδικευμένα, υψηλής αποδοτικότητας, κοντέινερ με ελεγχόμενη ατμόσφαιρα που εγγυώνται ότι οι μπανάνες θα βρίσκονται στο τέλειο στάδιο ωρίμανσης όταν φτάσουν στα ράφια των καταστημάτων. Επιπλέον, έχει αναβαθμίσει την εφοδιαστική αλυσίδα για να διασφαλίσει ότι οι μπανάνες βρίσκονται πάντα στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή.

Στη διανομή: Η Chiquita πιστεύει ότι δεν υπάρχει λόγος να πετιούνται νόστιμες μπανάνες επειδή είτε είναι πολύ μεγάλες ή δεν διαθέτουν το σωστό κίτρινο χρώμα. Γι’ αυτό δωρίζει αυτές τις μπανάνες σε τράπεζες τροφίμων και προγράμματα κατά της σπατάλης τροφίμων. Μέχρι σήμερα, η Chiquita έχει δωρίσει πάνω από 7 εκατομμύρια κιλά μπανάνας στον οργανισμό Feeding America, τον μεγαλύτερο οργανισμό κατά της πείνας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο σπίτι: Το σημαντικό είναι αυτή η προσπάθεια να γίνει μέρος της καθημερινής πρακτικής όλων. Έτσι στην ιστοσελίδα της έχει αναρτήσει μια σειρά από συνταγές για ώριμες μπανάνες, συμβουλές για το πώς να διατηρήσει κανείς τις μπανάνες του φρέσκες για όσο το δυνατόν περισσότερο, συνταγές με κατεψυγμένες μπανάνες (το παγωτό μπανάνας είναι κορυφαίο!) ακόμα και ενδιαφέροντες τρόπους για τη χρήση της φλούδας της μπανάνας. Fun fact: τα έλαια στη φλούδα της μπανάνας την καθιστούν ένα εξαιρετικό φυσικό ενυδατικό για το δέρμα, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δώσει λάμψη σε παλιά δερμάτινα παπούτσια με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα αγοράσετε ένα τσαμπί από τις πεντανόστιμες μπανάνες Chiquita θυμηθείτε ότι “Πίσω από το Μπλε Αυτοκόλλητο” κρύβεται μια σημαντική προσπάθεια που θέλει τη βοήθειά σας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το www.chiquita.gr ή τις σελίδες σε Instagram και Facebook.

Δείτε επίσης:

Η μπανάνα είναι καλή σε όποιο χρώμα και αν τη βρεις

Pancake φούρνου με παγωτό και μπανάνα

10+1 υλικά που θα αναβαθμίσουν το κέικ μπανάνας