Αναδιαμορφώνεται η εικόνα της Ευρώπης και των ΗΠΑ με τα νέα δεδομένα, που προκύπτουν από τον αριθμό των κρουσμάτων.

Μετά το ρεκόρ κρουσμάτων, το Λος Άντζελες έκλεισε τα μπαρ και τα εστιατόρια, παραμονή της γιορτής των Ευχαριστιών, την ώρα όμως που οι χώρες της δυτικής Ευρώπης, αρχής γενομένης από τη Γαλλία, χαλαρώνουν σταδιακά τα μέτρα, ενόψει και των Χριστουγέννων, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Ειδικότερα, η Καλιφόρνια κατέγραψε ρεκόρ κρουσμάτων της Covid-19. Οι ΗΠΑ παραμένουν η πιο πληγείσα χώρα, με σχεδόν 260.000 θανάτους μέχρι σήμερα. Οι αρχές του Λος Άντζελες, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, αποφάσισαν να κλείσουν από απόψε και για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες όλα τα εστιατόρια και τα μπαρ – θα λειτουργούν μόνο για να δίνουν φαγητό σε πακέτο.

Οι υγειονομικές αρχές της Ουάσινγκτον κάλεσαν για πρώτη φορά τους Αμερικανούς να μην ταξιδέψουν για να γιορτάσουν με τις οικογένειές τους φέτος. Όμως πολλοί είναι αυτοί που φεύγουν: τα αεροδρόμια είναι γεμάτα όπως ποτέ άλλοτε από την αρχή της πανδημίας και οι ουρές για εξετάσεις μοιάζουν ατελείωτες.

Ευρώπη
Η δυτική Ευρώπη από την άλλη, αρχίζει να δρέπει τους καρπούς της αυστηρής καραντίνας. Η Γαλλία ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ότι θα χαλαρώσει σταδιακά τους περιορισμούς, όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα. Εάν συνεχιστεί η βελτίωση, σε ό,τι αφορά τους αριθμούς των μολύνσεων, η καραντίνα θα αρθεί στις 15 Δεκεμβρίου και θα εφαρμοστεί μόνο απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες (21.00-7.00). Μόνο δύο νύχτες θα μπορούν οι Γάλλοι να κυκλοφορούν ελεύθερα: το βράδυ της 24ης προς την 25η Δεκεμβρίου και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Τα μικρά εμπορικά καταστήματα θα ξανανοίξουν από αυτό το Σάββατο, ενώ θα επιτρέπονται και οι μετακινήσεις σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από το σπίτι του καθενός, για τρεις ώρες καθημερινά – σήμερα οι Γάλλοι δεν επιτρέπεται να απομακρύνονται πάνω από 1 χιλιόμετρο από το σπίτι τους. Αντιθέτως τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα γήπεδα θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι τις 20 Ιανουαρίου.

Στην Αγγλία, μετά από lockdown τεσσάρων εβδομάδων, στις αρχές Δεκεμβρίου θα επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει ταυτόχρονα σε ένα πρόγραμμα μαζικών εξετάσεων του πληθυσμού.«Τα Χριστούγεννα αυτά δεν θα είναι φυσιολογικά και ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς μέχρι την άνοιξη», προειδοποίησε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη χώρα της Ευρώπης που έχει πληγεί περισσότερο, με τουλάχιστον 55.000 νεκρούς από την Covid-19, η πανδημία χτύπησε σκληρά τον τουρισμό, την εστίαση, τις αερομεταφορές, την ψυχαγωγία. Το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα γνωρίσει πρωτοφανή συρρίκνωση φέτος, κατά 11,3%.

Τέλος, όσον αφορά άλλα κράτη, όπως η Ιαπωνία, οι αρχές του Τόκιο ζήτησαν σήμερα από τους κατοίκους να αποφεύγουν τις μη αναγκαίες εξόδους από το σπίτι και από τα καταστήματα που σερβίρουν αλκοόλ να κλείνουν νωρίτερα. Ο αριθμός των μολύνσεων στη χώρα αυξάνεται το τελευταίο διάστημα.

Δείτε επίσης:
Κορωνοϊός: Πότε ανοίγουν εστίαση, σχολεία, λιανεμπόριο

Γεωργιάδης: Κλιμακωτό άνοιγμα των καταστημάτων – Τι θα γίνει με την εστίαση

Κορωνοϊός – Ισπανία: Άνοιξε μετά από πέντε εβδομάδες η εστίαση