Η πρωτεύουσα της Λιθουανίας, Βίλνιους, σχεδιάζει διαφορετικά μέτρα χαλάρωσης για την πανδημία συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ειδικότερα, το σχέδιο είναι η πόλη να μετατραπεί η πόλη σε ένα απέραντο ανοιχτό καφέ, όπου το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χώρου να έχει παραχωρηθεί σε ιδιοκτήτες μπαρ και εστιατορίων, ώστε να τοποθετήσουν τραπέζια έξω, τηρώντας ταυτόχρονα τις αποστάσεις.

Η Λιθουανία επέτρεψε σε καφετέριες και εστιατόρια με εξωτερικά καθίσματα, κομμωτήρια και σχεδόν όλα τα καταστήματα να επαναλειτουργήσουν αυτήν την εβδομάδα στο πλαίσιο της άρσης των μέτρων περιορισμού λόγω της πανδημίας. Αξιοσημείωτο είναι, όμως πως το υπουργείο Υγείας έχει επιβάλει αυστηρούς κανόνες σχετικά με τις αποστάσεις μεταξύ των πολιτών και τα μέτρα ασφαλείας με τα τραπέζια σε καφέ και εστιατόρια πρέπει να απέχουν μεταξύ τους δύο μέτρα.

Ωστόσο, η απόσταση των 2 μέτρων δημιούργησε πρόβλημα σε πολλά εστιατόρια στην παλιά πόλη του Βίλνιους, Senamiestis, που συγκαταλέγεται στα Παγκόσμια Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, καθώς οι στενοί δρόμοι καθιστούν σχεδόν αδύνατη την τοποθέτηση περισσότερων από δυο τραπεζιών έξω. Ο δήμαρχος αποφάσισε να προβεί σε εναλλακτικό σχέδιο. «Τα καφέ που βρίσκονται κοντά σε πλατείες και δρόμους θα επιτρέπεται να στήνουν έξω τραπεζάκια δωρεάν αυτή τη σεζόν για να συνεχίζουν την δραστηριότητά τους στη διάρκεια της καραντίνας», ανακοίνωσε ο Remigijus Šimašius. Φυσικά, την πρωτοβουλία υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό περισσότεροι από 160 ιδιοκτήτες καφέ, που έσπευσαν να κάνουν αίτηση.

Διαβάστε ακόμη:
Κορωνοϊός: Δύσκολη εποχή για τα ελληνικά οινοποιεία

Κορωνοϊός: Ανοίγουν εστιατόρια και καφέ την 1η Ιουνίου

Γαλλία: Τι ισχύει για μπαρ και εστιατόρια μετά την άρση του lockdown