Θετικές είναι οι πρώτες εκτιμήσεις για το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους, ενώ η χώρα ήδη κάνει τα πρώτα βήματα για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Το επιδημιολογικό αποτύπωμα δύο εβδομάδων τουλάχιστον φέρεται να θέτουν ως απαραίτητη προϋπόθεση οι επιστήμονες, προκειμένου να εγκρίνουν τα επόμενα βήματα άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με το protothema.gr, η κυβερνητική εισήγηση που θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη (21-1) κατά τη διάρκεια ειδικής σύσκεψης θα περιλαμβάνει:

· την επανεκκίνηση των χιονοδρομικών κέντρων
· των πρακτορείων ΟΠΑΠ
· την άρση απαγόρευσης του ψαρέματος
· την άρση απαγόρευσης του κυνηγιού
αλλά και μια χρονική εκτίμηση αναφορικά με:
· την άρση απαγόρευσης στις μετακινήσεις εκτός νομού,
· την επιστροφή της Γ’ Λυκείου στις αίθουσες (πιθανότατα την 1η Φεβρουαρίου), αλλά και
· την επαναλειτουργία της εστίασης.

Το άνοιγμα της εστίασης
Όσον αφορά την εστίαση, οι επιστήμονες φαίνεται πως έχουν ανταλλάξει τις πρώτες σκέψεις για τα… τραπεζάκια έξω, δείχνοντας με νόημα τις αρχές Φεβρουαρίου ως μια πρώτη, ενδεικτική ημερομηνία.

Θετική στο να ανοίξουν κανονικά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια όλης της χώρας εμφανίστηκε από πλευράς της η Πρόεδρος της Ένωσης νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό με τα υπάρχοντα δεδομένα. «Πάμε καλύτερα αλλά χρειάζεται προσοχή» δήλωσε στον ΣΚΑΪ η κα Παγώνη, προτείνοντας ταυτόχρονη επαναφορά σχολείων και μετακινήσεων εκτός νομού, για να τοποθετήσει σε τρείς εβδομάδες, δηλαδή στις αρχές Φεβρουαρίου την επαναλειτουργία εστιατορίων και καφέ, όχι όμως των μπαρ.

Θετικά διάκειται απέναντι στην ιδέα της λειτουργίας της εστίασης στους εξωτερικούς χώρους και η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, όχι όμως και των χιονοδρομικών κέντρων, υποστηρίζοντας πως υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού, ακόμα και στα λιφτ.

Μιλώντας στο Mega, η κα Λινού υποστήριξε πως «η εστίαση στον εξωτερικό χώρο με υπαίθριες θερμάστρες και με πολλή προσοχή από τους εργαζόμενους θα μπορούσε να ανοίξει. Με συχνά τεστ στους εργαζόμενους και μόνο σε εξωτερικούς χώρους». Παράλληλα, η κα Λινού τάχθηκε υπέρ κυνηγών και ψαράδων, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «κι εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί απαγορεύτηκε το ψάρεμα και το κυνήγι».

Δείτε επίσης:
Ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ την Κυριακή 24/1

Πότε ανοίγει η εστίαση

Νέα μέτρα στήριξης για την εστίαση -Πότε θα επαναλειτουργήσει